Tijana Zinajić

Iz Geslo

Tijana Zinajić, Foto: Nebojša Tejić/STA

Življenjepis

Tijana Zinajić je po končani gimnaziji vpisala študij francoščine in filozofije na Filozofski fakulteti, nato študij gledališke režije na AGRFT v Ljubljani pod mentorstvom Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja. Diplomirala je pod mentorstvom Dušana Mlakarja, Kristjana Mucka in Saše Jurca z uprizoritvijo Zajčeve Medeje (1999).

Režirala je v različnih slovenskih gledališčih, v Slovenskem mladinskem gledališču (Svinčnik piše s srcem), v SLG Celje (Ronja, razbojniška hči, Punca na zofi in Njegova temna tvar, I. del), v Gledališču Koper (Ulica svobode, Sonce in sončice in Pazi, Pika, slednjo v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana), v Mestnem gledališču Ptuj (Poljubljanje z mr. Beanom) in v Mestnem gledališču ljubljanskem (Golobi, Dlje od najdlje in Čudežna terapija).

V SNG Nova Gorica je doslej režirala samo eno predstavo, Antonton, ki pa se je udeležila kar petih festivalov v tujini (Mednarodni NAJ, NAJ, NAJ festival v Zagrebu, Festival hrvaške dramatike za otroke Mali Marulić v Splitu, Festival Pozorište Zvezdarište v Beogradu, Mednarodni otroški festival v Šibeniku in Mednarodni otroški gledališki festival Little Ladies Little Gentlemen v Ankari).

Veliko je ustvarjala tudi v zunajinstitucionalnih gledališčih, v Gledališču Glej (Morilci, Rozenkranc in Gildenstern sta mrtva, Prepovedano kajenje), v zavodu Bunker (Ognjeni), društvu Pernarčič Et Pernarčič (Piaf Edith Piaf in Greva se Ježka), v Špas teatru v Mengšu (5žensk.com), Siti Teatru (Mame) v Šentjakobskem gledališču (Za narodov blagor, Osem žensk in Mali diktator).

Za režije predstav je prejela nagrado Pikina predstava leta za Ronjo, razbojniško hčer (2003), nagrado za najboljšo predstavo na Festivalu monodrame in mima v Beogradu za Hotel Babilon v produkciji AG Lili Irt (2005) in nagrado za režijo na Dnevih komedije 2006 v Celju za Poljubljanje z Mr. Beanom (2006).

Izmed njenih angažmajev v filmskem svetu velja izpostaviti, da je v filmih Ljubljana Igorja Šterka, Prehod Borisa Palčiča, Slovenka Damjana Kozoleta in Ofsajd Igorja Šterka režirala množične prizore, pri filmu 9:06 Igorja Šterka je bila asistentka režije, pri mladinskem trilerju Pojdi z mano Igorja Šterka pa je sodelovala pri izboru igralcev in kot učiteljica igre. Posnela je videospot Morilci – Matikk in kratki igrani film Prepovedano kajenje. Nazadnje je bila producentka, režiserka, scenaristka in igralka v filmu Zgodbe iz sekreta.

Že v času študija se je preizkusila kot igralka v več študentskih filmih pri Martinu Srebotnjaku, Arnetu Brejcu, Urški Kos, Sieni Krušič, Janezu Lapajnetu in drugih. Tudi kasneje je še večkrat igrala v filmih, nadaljevankah in gledaliških predstavah: v nadaljevanki Daleč je smrt Jana Cvitkoviča, filmih Oda Prešernu in Pod njenim oknom in v predstavah Avdicija! (Cafe teater), Blok (PG Kranj) in Balade za vsakdanjo rabo (MGL). Trenutno igra v tv nadaljevanki Mame, ki je nastala v koprodukciji VPK in TV Slovenija.

Režije

Nagrade

Posebni članki

Zunanje povezave