Zlatko Bourek: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

m
(Življenjepis)
Vrstica 5: Vrstica 5:
  
 
==Življenjepis==
 
==Življenjepis==
 +
Slikar, kostumograf in scenograf  Zlatko Bourek, od leta 2002 član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, se je rodil 4. septembra 1929 v Slavonski Požegi. Leta 1955 je diplomiral na Akademiji za uporabno umetnost v Zagrebu in sodi med ustanovitelje zagrebške šole risanega filma.
 +
Ukvarjal se je s karikaturo, ilustracijo in grafiko, pri ustvarjanju kostumov in scen je uporabljal kovino in tekstil.
 +
V Sloveniji je sodeloval z  [[Lutkovno gledališče Ljubljana|Lutkovnim gledališčem Ljubljana]] kot režiser, avtor lutk, scene in likovne podobe, s [[Cankarjev dom|Cankarjevim domom]] in s Freyer teatrom; scenografsko in kostumografsko je opremil predstave tudi v drugih slovenskih gledališčih.
 +
 
==Scenografije==
 
==Scenografije==
 
*2000 Sanja Ivić ''Prešeren v peklu'', r. Zlatko Bourek, [[Prešernovo gledališče Kranj]]
 
*2000 Sanja Ivić ''Prešeren v peklu'', r. Zlatko Bourek, [[Prešernovo gledališče Kranj]]

Redakcija: 09:10, 14. junij 2013


Življenjepis

Slikar, kostumograf in scenograf Zlatko Bourek, od leta 2002 član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, se je rodil 4. septembra 1929 v Slavonski Požegi. Leta 1955 je diplomiral na Akademiji za uporabno umetnost v Zagrebu in sodi med ustanovitelje zagrebške šole risanega filma. Ukvarjal se je s karikaturo, ilustracijo in grafiko, pri ustvarjanju kostumov in scen je uporabljal kovino in tekstil. V Sloveniji je sodeloval z Lutkovnim gledališčem Ljubljana kot režiser, avtor lutk, scene in likovne podobe, s Cankarjevim domom in s Freyer teatrom; scenografsko in kostumografsko je opremil predstave tudi v drugih slovenskih gledališčih.

Scenografije

Kostumografije

Nagrade

Bibliografija

Zunaje povezave