Saška Rakef

(Preusmerjeno s strani Saša Rakef)


Življenjepis

(*11. 4. 1980) Saša Rakef je dramatičarka, dramaturginja, režiserka in novinarka. Študirala je Performance Arts na Central School of Speech and Drama, London, UK, in magistrski študij nadaljevala na AGRFT, smer radijska in gledališka režija. V nadaljevanju se je izobraževala v okviru gledaliških laboratorijev in seminarjev v Sloveniji, Bosni, Srbiji, Finski in Italiji (Alternativna akademija, Mostar, DAH centrom za pozorišna istraživanja, Beograd, ECS Theatrelaboratory, Tenhola, AzTheatre in New Opera Hero, London, itd.).

Njene drame so bile predstavljene na različnih festivalih (The Camden Fringe Festival, Roundhouse, London, UK, 2009; Festival Patos(off)iranje, Srbija, 2008; The Accidental Festival, London, UK, 2007; Interplay Europe, Liechtenstein , 2006; European Dreams Festival, NY, 2006; Teden slovenske drame, 2007) in objavljene v revijah Dialogi, Mentor in Sodobnost. Njena drama Dom je bila 2006/07 nominirana za Grumovo nagrado in premierno uprizorjena v Prešernovem gledališču Kranj.

Sašine nedavne režije vključujejo No Pass (The Space, London), Medeja Blossoming (Kulturni center Smederevo, Srbija), Poletje s klovnom (Klub Gajo, Ljubljana & Loški oder, Škofja Loka), Product Medea 4.0 (The Cock Tavern Theatre & Roundhouse, London), Lepo je biti riba dokler nisi na trnku (Kreatorij DIC, Ljubljana), Čas razcveta (Gledališče GLEJ). Za predstavo Medeja Blossoming je prejela Veliko nagrado Branislav B Cubrilovic za najboljšo predstavo na 4. Multimedijskem mednarodnem festivalu Patos(off)iranje, Srbija.

Saša Rakef ustvarja tudi za otroke. V so-avtorstvu z Dragico Potočnjak je napisala radijsko igro Rdeča nogavička, ki je bila predvajana na RTV Slovenija; v so-avtorstvu z Zoranom Rajšičem pa otroško igro Vodni bik, ki je izšla v gledališki reviji TmačaArt, BiH in bila uprizorjena v gledališču Krsmanac, Beograd, Srbija.

Je soustanoviteljica mednarodnega umetniškega kolektiva Marvelous World Wide, soustanoviteljica nEEd Circuit New Writing Platform v Londonu in iniciator mednarodnega interdisciplinarnega raziskovalnega projekta Mit kot usoda.

Zaposlena je v Uredništvu za kulturo Radia Slovenija.

Dramska besedila

.

Dramska besedila v tujih jezikih

Celotna besedila

Nagrade

  • 2007 Nominacija za nagrado Slavka Gruma na Tednu slovenske drame za dramsko besedilo Zatočišče

Viri in literatura

Zunanje povezave

Kontakt

saska_rakef@yahoo.com