Saška Rakef

Iz Geslo

(Preusmerjeno s strani Saša Rakef)


Življenjepis

(*11. 4. 1980) Saša Rakef je študirala Performance Arts na Central School of Speech and Drama, London, UK. V nadaljevanju se je izobraževala v okviru gledaliških laboratorijev in seminarjev v Sloveniji, Bosni, Srbiji, Finski in Italiji (Alternativna akademija, Mostar, DAH centrom za pozorišna istraživanja, Beograd, ECS Theatrelaboratory, Tenhola, AzTheatre in New Opera Hero, London, itd.).

Njene drame so bile predstavljene na festivalih (The Camden Fringe Festival, Roundhouse, London, UK, 2009; Festival Patos(off)iranje, Srbija, 2008; The Accidental Festival, London, UK, 2007; Interplay Europe, Liechtenstein , 2006; European Dreams Festival, NY, 2006; Teden Slovenske drame, 2007) in objavljene v revijah Dialogi, Mentor in Sodobnost. Njena drama Dom je bila 2006/07 nominirana za Grumovo nagrado in premierno uprizorjena v Prešernovom gledališču Kranj.

Sašine nedavne režije vključujejo No Pass (The Space, London), Medeja Blossoming (Kulturni center Smederevo, Srbija), Poletje s klovnom (Klub Gajo, Ljubljana & Loški oder, Škofja Loka), Product Medea 4.0 (The Cock Tavern Theatre & Roundhouse, London), Lepo je biti riba dokler nisi na trnku (Kreatorij DIC, Ljubljana), Čas razcveta (Gledališče GLEJ). Za predstavo Medeja Blossoming je Saša prejela Veliko nagrado Branislav B Cubrilovic za najboljšo predstavo na 4. Multimedijskem mednarodnem festivalu Patos(off)iranje, Srbija.

Saša ustvarja tudi za otroke. V so-avtorstvu z Dragico Potočnjak, je napisala radijsko igro Rdeča nogavička, ki je bila predvajana na RTV Slovenija; v so-avtorstvu z Zoranom Rajšičem pa otroško igro Vodni bik, ki je izšla v gledališki reviji TmačaArt, BiH in bila uprizorjena v gledališču Krsmanac, Beograd, Srbija.

Saša je soustanoviteljica mednarodnega umetniškega kolektiva Marvelous World Wide, soustanoviteljica nEEd Circuit New Writing Platform v Londonu in iniciator mednarodnega interdisciplinarnega raziskovalnega projekta Mit kot usoda.

Dramska besedila

Dramska besedila v tujih jezikih

Celotna besedila

  • Doc.gif Zatočišče Info.png DRAMSKO BESEDILO V KONKURENCI ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA 2007


Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave

Kontakt

Saška