Švigolin

Iz Geslo

Avtor: Hans Fallada-Iztok Alidič
Žanr: Drama
Krstna uprizoritev: 22.12.1984, r. Jolanda Tičar, Gledališče čez cesto, Kranj (Delavski dom)
Dostopnost besedila: gl. spodaj, besedilo
1 moška, 5 ženskih vlog


Vsebina

Zasedba

Besedilo

Sodelovanja na festivalih

Predstava "Švigolin" je bila izbrana za sodelovanje na Evropskem mladinskem festivalu gledališč v Radkersburgu (Avstrija), Monoštru (Madžarska), bila v spremljevalnem programu Borštnikovega srečanja.

Članki

OTROŠKA IGRICA O ŠVIGOLINU

Za veseli prednovoletni čas so v Gledališču čez cesto v Kranju pripravili otroško igrico o Švigolinu, natančneje, Zgodbo o neprijetnem obisku – Besedilo je pripravil Iztok Alidič, igrico bon a oder postavila Jolanda Tičar.

Drugo letošnjo predstavo so v Gledališču čez cesto v Kranju namenili otrokom. Uprizoritev so pripravili za veseli prednovoletni čas. Temu primerne bodo vsebina, dolžina, postavitev, sproščena in živahna bo, je napovedala režiserka Jolanda Tičar. Trajala bo slabe pol ure, da otroci ne bodo preveč nestrpno čakali na dedka Mraza, ki jih bo obiskal po predstavi. Glavno vajo bodo imeli 21. decembra, nato bodo sledile predstave. Kar za petnajst so se že dogovorili, otrokom se torej obeta prijetno prednovoletno doživetje.

Falladovo prozno besedilo o Švigolinu je vzel v roke Iztok Alidič, ga priredil, napisal songe in dialoge in predstavo dramaturško pripravil. Režijo so poverili mladi Jolandi Tičar, ki je tako kot drugi v Gledališču čez cesto naredila prve gledališke korake na odru Prešernovega gledališča, kjer zna mlade navdušiti Lojze Domajnko. Nato so jo zanimali predvsem ples, gib, koreografija. Po poklicu je učiteljica, in ko je poučevala še na kranjski osnovni šoli, je pod sugestijo njenega navdušenja nastala plesna skupina sedmošolk, ki jih je zdaj povabila k predstavi. Pred časom je namreč začela poučevati na trbojski osnovni šoli, kjer se odlično počuti, tudi pogoje za kulturno delo ima dobre.

Predstavo si je zamislila živahno in poceni. V Gledališču čez cesto denarja pač nimajo, zato na drage scene in kostume ne morejo misliti. Toliko več domiselnosti terja koreografija. Sicer pa, pravi Jolanda, otroci imajo veliko domišljije, hitro jim je moč pričarati stvari, ki jih na odru ni. Že zasnova predstave zahteva živahnost, saj se Švigolin nenehno skriva. V njegovi igrivi svet vstopita nenapovedana obiskovalca – lisica in medved, ki imata na glavi čarobni klobuk, ki ju naredi nevidna. Kako prikazati nevidnost – Jolanda je poiskala možnosti v besedi in gibu.

V vlogi Švigolina bodo nastopila štiri dekleta: Nataša Perne, Mojca Čadež, Klavdija Debeljak in Janja Germ. Lisica bo Jelena Savič, medved pa Rado Pretnar. Jolanda pravi, da rada dela z otroki in za otroke. Pri tem ji je nenehno za petami petletna hčerka Ženja, ki je dober svetovalec, saj hitro pove, kaj ji je všeč, kdaj se dolgočasi. Pomagala ji je posebej pri glasbeni opremi. Jolanda se je odločila za trenutno popularne zvoke Dire Straits s plošče Alchemy. Za dopolnitev z glasovi lisice in medveda bo poskrbela Mira Voglar. Pri predstavi sodelujejo še Boris Zaletel, Andrej Krajcer in Bojan Regouc.

Prednovoletna uprizoritev Švigolina želi predvsem zabavati otroke ob obisku dedka Mraza. Vendar imajo v Gledališču čez cesto s predstavo še večje načrte. Nameravajo jo dodelati in z njo sodelovati na Naši besedi. Prednovoletne predstave bodo dobra preizkušnja, saj gre za krstno uprizoritev.

Marija Volčjak, Gorenjski glas, 18. december 1984