Geslo:Na današnji dan/1926

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 11:03, 5. december 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)


V Ljubljani se je rodil igralec Saša Miklavc. Član MGL.

V Mariboru se je rodila igralka Ivanka Mežan. Prejemnica Borštnikovega prstana, za katero je Polde Bibič v svojih Soigralkah zapisal: »Človek se je spraševal, kje je jemala to silo, ko je bila vendar na pogled vsa nežna, ljubka kot droben cvet vijolice. Mislim, da je vse to zmogla zaradi trdne discipline, s katero si je urejala življenje in s katero se je udejstvovala v teatru. Predstavljam si, da je imela svoje stvari natanko odmerjene, do konca urejene. Ob vsem delu je redno telovadila (...) nekaj pa je tudi v Ivankini občutljivi, samokritični naravi, ki ji je Nablocka šaljivo rekla 'samogriz'.«

V Šentanelu se je rodil Mitja Šipek. Vrhunski metalurg. Specialist za železarski ultrazvok. Kulturni ambasador Koroške. Igralec. Režiser. Dramatik. Zborovodja. Prejemnik Linhartovega priznanja, Severjeve in Galussove nagrade ter Kidričeve nagrade za izume. Avtor neuradne koroške himne.

V Zagrebu je umrla pisateljica, dramatičarka in publicistka Zofka Kveder. Čez in čez Ženska.

V Ljubljani se je rodil igralec in režiser Stevo Žigon. Član Jugoslovanskega dramskega gledališča v Beogradu. V Srbiji je igral na odrskih deskah, pa ni prišel do filma, v Sloveniji pa je nastopal v filmih in ni prišel do gledaliških vlog.