Irena Zubalič Žan

Redakcija dne 21:55, 11. januar 2016 od Anja (pogovor | prispevki) (→‎Življenjepis)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)

Življenjepis

(*23.7.1964, †11.1.2016)


Rodila sem se v vroči poletni noči (23. julija), nekaj ur potem, ko je mama prispela, še v kopalkah, v malo porodnišnico v centru Trsta, nedaleč od morja.


V predzadnjem letniku slovenskega Znanstvenega Liceja F. Prešeren v Trstu sem se začela spraševati, kaj bom, ko bom velika. Ker sem se zaradi poškodbe morala odpovedati sanjam o klasičnem baletu, a sem kot mala baletka že izkusila čarobnost odrskih desk, sem se vpisala v gledališko šolo pri Slovenskem Stalnem Gedališču Trst. Po gimnaziji sem še dve leti študirala filozofijo in psihologijo na italijanski Filozofski Fakulteti v Trstu, igrala v italijanski amaterski gledališki skupini in zbirala pogum za sprejemni izpit na AGRFT. Ker mi je uspelo že v prvem poizkusu, sem zapustila svoj rodni Trst in prišla v Ljubljano.


Po končanem študiju dramske igre na Akademiji, so me povabili k sodelovanju v Lutkovnem Gledališču Ljubljana. Tu sem sprejela vlogo v samo eni predstavi, saj sem se želela najprej preiskusiti tudi v gledališču v svojem rodnem mestu, a bilo je dovolj, da sem vzljubila lutke.


Po dveh sezonah igranja v SSGju, sem se vrnila v LGL in tudi diplomirala z vlogo, ki sem jo odigrala v lutkovni predstavi. S pomočjo izkušenih kolegov in strokovnih seminarjev (Charleville- Meziers v Franciji), sem svoje igralsko znanje dopolnila še z lutkarskim.


Kot mati in igralka pred otroško publiko, sem v sebi začutila željo po pedagoškem delu in se začela izobraževati še na tem področju. Svoje zanimanje sem razširila še polje gledališča v terapiji in družbeni intervenciji, naj omenim izobraževanja, ki so jih vodili Jelena Sitar, Zlatko Bastašič, Augusto Boal, Aleksandra Schuller, Ulriche Schmidt in Steffi Schulz, Harrison Muleya, Chang Janaprakal, Argyro Skista in Veronika Gaber Korbar. Že nekaj let vodim delavnice izdelovanja in animacije lutk, poleti pa tudi v svojem rodnem zamejstvu.


Zvesta pa sem ostala tudi svoji ljubezni do plesa, zato se večkrat udeležim mojstrskih delavnic ali sodelujem pri projektih pri priznanih ustvarjalcih na področju sodobnega plesa, fizičnega gledališča, tango teatra, performansa in kabareta, kot so : Marisa Carnesky, Ryuzo Fukuhara, Yutaka Takei, Ziya Azazi, Gregor Kamnikar, Goran Bogdanovski, Dejan Srhoj, Ravil Sultanov, Yvo Mentens, Alberto Goldberg.


Predvsem rada poudarjam svojo vsestranskost in večkrat v hecu rečem, da mi je čisto vseeno kaj počnem na odru, samo, da stojim na njem, z lutko ali brez, z besedo ali brez, z glasbo ali brez… Poskrbim pa za to, da se na vseh teh področjih igralskega ustvarjanja stalno izpopolnjujem in srečujem z novimi izzivi.

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri

Zunanje povezave

Lutkovno gledališče Ljubljana