Maja Šorli

Iz Geslo

Redakcija dne 13:32, 27. marec 2021 od JeraK (pogovor | prispevki) (Nagrade)

Fotografija: Helena Grahek

Življenjepis

Maja Šorli (1978) se je rodila v Kranju, od koder izvirajo njene prve gledališke izkušnje. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz psihologije (2003) in študirala še dramaturgijo; študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je zaključila z doktorsko disertacijo Vloga besedila v slovenskem postdramskem gledališču leta 2011. Med letoma 2007 in 2011 je bila zaposlena kot mlada raziskovalka na AGRFT, kjer je tudi poučevala v Seminarju za zgodovino gledališča. Dela kot raziskovalka (UL AGRFT) ter avtorica strokovnih in umetniških gledaliških besedil, dramaturginja, scenaristka, pedagoginja in ustvarjalka v intermedijskih umetnostih (samozaposlena v kulturi).


Souredila je dva zbornika Hibridni prostori umetnosti (UL ARGFT in MASKA, 2012) ter Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja (UL ARGFT in MASKA, 2010). Pomembnejše prispevke je objavila v monografijah Hibridni prostori umetnosti, Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja, Global changes - local stages: how theatre functions in smaller European countries (Rodopi, 2009) ter Drama, tekst, pisava (MGL, 2008). Leta 2014 je v zbirki Knjižnica MGL izšla njena knjiga Slovenska postdramska pomlad, postala je odgovorna urednica revije Amfiteater. V letu 2014 je delala pri projektu raziskovanja občinstva v Angliji v izvedbi Royal Central School of Speech & Drama, University of London.


Kot članica umetniške skupine preglej je v letu 2008 vodila PreGlejev laboratorij (gledališkega pisanja), ki je prejel nagrado Liberalne akademije Zlato gnezdo za razvoj in mednarodno izmenjavo dramskih pisav. Je tudi članica mednarodne gledališkoraziskovalne skupine STEP, ki primerja različne gledališke sisteme v Evropi, ter Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Izpopolnjevala se je tudi na Inštitutu za teatrologijo v Berlinu (Institut für Theaterwissenschaft, Freie Universität) ter na različnih delavnicah.

Dramaturgije

Nagrade

Viri in literatura

  • MGL

Zunanje povezave