Marjan Nečak

Redakcija dne 11:22, 20. september 2023 od AnaAF (pogovor | prispevki) (→‎Nagrade)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)
Foto: osebni arhiv

Življenjepis

Leta 1976 je bil rojen v Bitoli. Že na začetku svoje glasbene kariere, ko je na glasbeni šoli obiskoval predavanja za kontrabas in solo petje, je pokazal zanimanje za pisanje skladb. Po zaključku druge stopnje glasbene izobrazbe je na Fakulteti za uporabno umetnost ESRA Paris-Skopje-New York diplomiral kot skladatelj. Od leta 2003 pa na Fakulteti za dramsko umetnost v Skopju kot zunanji sodelavec uči petje na odru – interpretacijo.

Njegova skladateljska dela so izredno visoko cenjena in so se pojavila na več kot štiridesetih festivalih po Makedoniji in v tujini. Od leta 2013 pa se ukvarja tudi z režijo. Svojo noto je podal na glasbo za gledališke igre, opere, balete, muzikale, filme, televizijske oddaje in ostale oblike nastopanja. Na zelo svojevrsten in prepoznaven način v svoja dela rad vključuje elektronsko glasbo z elementi balkanske folklore. Njegova dela so tako raznovrstna, da njegov opus navdušuje tako s količino del, kot tudi z različnimi žanri – zdi se, da za njega meja ni.

Je avtor več kot 200 iger, od katerih je 30 iger za otroke, izvaja pa jih v praktično vseh gledališčih po Balkanu in Evropi. Kot logično sosledje njegovim delom kot skladatelj in režiser in njegovi težnji proti popolnemu gledališču je leta 2015 v Bitoli ustanovil Moving Music Theatre (MMT). Le-to pa kot del sodobnega glasbenega gledališča vključuje dele opere, vizualne umetnosti in izobraževalne projekte, namenjene občinstvom celega sveta. Glavno vodilo MMT-ja je, da različnost jezikov ni ovira, temveč vir kreativnosti, prodiranje različnih kultur pa je bogastvo.

Prvi projekt Moving Music Theatre – Bitola je mono-opera "Diary of a Madman" (Dnevnik blazneža), napisana po kratki zgodbi Nikolaia Vasileviča Gogola, Marjan Nečak pa je avtor adaptacije zgodbe za oder, glasbe, režije in scenografije. Predstava že od premiere leta 2015 v Bitoli ni bila umaknjena z repertoarja MMT in še vedno prejema nagrade na festivalih.

Režije

Scenografije

Glasbeno soustvarjanje

Dramska besedila

  • 2021 Mleko in kri
  • 2019 Mostovi in bogovi
  • 2018 Deklica s strunami
  • 2016 Merlin ali pusta dežela

Nagrade

  • 2022 nagrada na Marulićevih dnevih za režijo (Kabaret Kaspar)
  • 2021 zlati lev za najboljšo glasbo (Deklica s strunami)

Viri

Zunanje povezave