Rocc

Iz Geslo

Življenjepis

Rocc (rojen 1979 v Ljubljani kot Rok Rappl) je po maturi na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad študiral operno režijo na Janáčkovi akademiji glasbenih in gledaliških umetnosti v Brnu na Češkem (1998–2003) in tako postal prvi diplomirani operni režiser v Sloveniji. Podiplomski študij scenografije je opravljal na visokih šolah za oblikovanje in umetnost v Zürichu in v Offenbachu na Majni v Nemčiji (2003–2006). V času študija je bil Zoisov štipendist, štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, prejel je tudi podporo ZRC SAZU. Psevdonim Rocc je spomin na Marijo Mrázkovo, njegovo profesorico igre in učiteljico življenja.

Kot režiser in scenski oblikovalec je uprizoril več kot 40 opernih predstav v opernih hišah v Ljubljani, Pragi, Brnu, Ostravi, Rigi, Vroclavu, z Opero Bergen na Norveškem ter drugod. Njegovi projekti so bili predstavljeni na mnogih mednarodnih festivalih, kot so Ljubljana festival, Festival Janáček Brno, Glasbeni festival Moravska jesen v Brnu, Operni festival v Pragi, Praški kvadrienale, Festival sodobne glasbe Varšavska jesen, Festival duhovne glasbe v Pordenonu, ISCM Svetovni glasbeni dnevni in Mednarodni festival Bergen. Rocc ima poseben odnos do sodobne glasbeno-gledališke ustvarjalnosti, aktiven je na področju alternativnih uprizoritvenih in instalacijskih umetnosti, novih medijev in site-specific projektov. Je ustanovitelj in umetniški vodja ansambla opera povera, ki je usmerjen na sodobno operno estetiko.

V sezoni 2007/2008 je deloval kot operni dramaturg in asistent režije v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, v sezoni 2008/2009 pa najprej kot namestnik umetniškega direktorja in dramaturg Opere Narodnega gledališča v Brnu, v letih 2009-2011 pa kot umetniški direktor Opere Narodnega gledališča v Brnu in član programskega sveta Mednarodnega festivala Janáček Brno. V letih 2011-2013 je bil umetniški direktor Državne opere v Pragi, ki se je januarja 2012 združila s praško Opero Narodnega gledališča. Novembra 2013 je prevzel umetniško vodenje opernega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Leta 2018 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela, najvišji umetniški naslov Univerze v Ljubljani. Deluje kot docent za operno igro na ljubljanski Akademiji za glasbo ter kot član strokovnih žirij na mednarodnih pevskih tekmovanjih.

V ljubljanski Operi je Rocc uprizoril Tochovo Princesko na zrnu graha (2003), Haydnovega Apotekarja (2009, v sodelovanju z Ljubljanskim gradom), Šavlijevega Pastirja (2010, v sodelovanju s Cankarjevim domom, krstna praizvedba), Deseto hčer Milka Lazarja (2015, krstna praizvedba), Fridovo monoopero Dnevnik Ane Frank (2015, v sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, otvoritev Odra –3) in Beethovnovega Fidelia (2017, v sodelovanju z Vroclavsko opero).

Režije

Scenografije

Viri in literatura

  • Spletna stran SNG Opera in balet Ljubljana

Zunanje povezave