Jasmina Križaj

Iz Geslo


Življenjepis

Jasmina Križaj je leta 2006 diplomirala iz koreografije na De Hogeschool voor de Kunsten, De Theaterschool, Amsterdam, oddelek SNDO – School for New Dance Development. Od takrat je sodelovala s številnimi priznanimi slovenskimi koreografi, v Amsterdamu pa je začela ustvarjati, razvijati ideje in predstave, kot sta Cross My Desert with That Cheap Talk You've Set in Zebra in the Hair Saloon. Za slednjo je leta 2006 prejela 1. nagrado za najboljšo novo kreacijo 2006 (ACT Festival, Bilbao, Španija). Med njenimi deli so še Mornarjev valček, Čarovnikovi učenci, Pošasti in V senci prestiža.

Leta 2009 je bilo njeno delo Sugar Rush podprto iz strani European Cultural Foundation – ECF. 2010 je bila ena izmed izbranih umetnikov, ki so sodelovali v projektu Davida Zambrana ("Flying Low and Passing Through Costa Rica"). Je del kolektiva 50collectiVe s katerim so se predstavili evropskemu občinstvu ter občinstvu Severne in Južne Amerike. Med 2010 – 2014 je bila del internacionalnega projekta Modul Dance, ki ji je omogočil kreacijo del The Very Delicious Piece in The Very Boring Piece, ki sta ustvarjena v tesnem sodelovanju s portugalsko umetnico Cristino P. Leitao (CJ collaboration). 2013 ji je bila dodeljena štipendija za udeležitev v Dance-WEB izobraževalnem programu, pod mentorstvom Iva Dimcheva, v sklopu Impulz Tanz festivala. V 2015 se je Jasmina predstavila v novi predstavi Genesis, slovenske umetnice Male Kline, ki je rezultat dolgoletnega raziskovalnega procesa pod naslovom DreamLab Communitas.

Trenutno je Jasmina v procesu za novo kreacijo v kolaboraciji s švicarskima umetnikoma Simonom Wehrlijem in Danielom Gislerjem, z umetniškimi rezidencami po Evropi in Avstraliji. Delo bo premierno predstavljeno v maju 2017 pod naslovom Nature Poetry v produkciji Tanzhaus Zurich. V produkciji Plesne izbe Maribor dela na solo projektu z delovnim naslovom Punk is not Dead. V produkciji festivala PERFORMA / PLATFORMA je del kratkega dela Andreje Rauch-Podrzavnik.

Koreografije

  • 2013 Jasmina Križaj, Simon Wehrli False entries, koprodukcija PIM, Ensemble Barouqe de Toulouse, Festival Maribor, Narodna Galerija in Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
  • 2010 Nina Fajdiga, Jasmina Križaj ... in kliči me Antonija/... and call me Antonia, koporodukcija Emanat, Mestni Muzej Ljubljana, Art Gallery Maribor, Plesna Izba Maribor, Huis aan de Werf, Utrecht

Nagrade

  • 2006 1. nagrada za najboljšo novo kreacijo 2006 na ACT Festivalu v Bilbau (predstava Zebra in the Hair Saloon)

Zunanje povezave