Jure Henigman

Iz Geslo

vir:ŠKUC gledališče; © 2007 - Foto: P.Koštrun, Jure Henigman kot Davey/Vincent River ©

Življenjepis

Jure Henigman se je rodil 22. januarja 1985 v Ljubljani. Leta 2004 se je vpisal na AGRFT in študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. V diplomski predstavi Razredni sovražnik N. Williamsa je igral vlogo Kragulja.

Za igralske kreacije, ki jih je v letu 2007 ustvaril v produkcijah AGRFT – igral je naslovno vlogo v Kralju Learu W. Shakespeara in v več vlogah nastopil v Fizikih F. Dürrenmatta –, je prejel študentsko Severjevo nagrado. Že v času študija je nase opozoril s številnimi nastopi na profesionalnih odrih: bil je Frenk v Pičkah N. Grossa (v koprodukciji ŠKUC gledališča in AGRFT) in Davey v drami Vincent River P. Ridleyja (v koprodukciji ŠKUC gledališča in Gledališča Glej). V več vlogah je nastopil v Katici iz Heilbronna H. von Kleista in v Osvajalcu A. Hienga v SNG Drama Ljubljana ter v uprizoritvi Macbeth after Shakespeare/Macbeth po Shakespearu H. Müllerja v koprodukciji Mini teatra, Novega kazališta Zagreb, Cankarjevega doma in zagrebškega ZeKaEm. Za vloge v tej uprizoritvi je 2009 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca.


V MGL je prvič nastopil v sezoni 2006/07 kot Bengalski v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru M. A. Bulgakova in M. Javornika. Redni član MGL je od leta 2008. Med drugim je upodobil Orsina v Cenciju P. B. Shelleyja, pomembna dosežka sta tudi vlogi Bricka v Mački na vroči pločevinasti strehi T. Williamsa in Francisa v Dlje od najdlje Z. Harris.


Jure Henigman se uspešno uveljavlja tudi kot filmski igralec. Igral je že v študentskem kratkem filmu Lov na race Roka Bička, sledili sta vlogi v filmih 9.06 Igorja Šterka in Osebna prtljaga Janeza Lapajneta. Veliki filmski uspeh mu je prinesla vloga Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode, za katero je prejel že več nagrad, tudi v tujini. V vlogi Ivana je nastopil tudi v televizijskem filmu Igra s pari.


V MGL je zaposlen od 1. 12. 2008.

Video

MGL, Bertolt Brecht Bobni v noči, r. Matjaž Pograjc

MGL, David Drábek Ples na vodi, r. Barbara Hieng Samobor

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Vloge na radiu

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave