Pavle Lužan

Iz Geslo


Življenjepis

Dramska besedila

Lutkovne igre

Dramska besedila v tujih jezikih

Nagrade

  • Zlata ptica 1975 za literaturo: za igro SREBRNE NITKE;
  • Nagrada JRT 1976 za najboljši tekst za radijsko igro TRKANJE NA STENO;
  • Prvo nagrado Skupnosti slovenskih gledališč na natečaju ob 100-letnici Cankarjevega rojstva za igro SREČA NEPOSREDNIH PROIZVAJALCEV ALI SREČA NIKDAR OPOTEČA; Nagrada Isac Samokovljija Medrepubliške kult. skupn. Plevlja, Črna Gora, za isto igro;
  • Prežihova nagrada Založbe Obzorja Maribor 1979 za knjigo IGRE IZ NAŠIH DNI;
  • Nagrada RTV Slovenija - Ježkova nagrada 1998 za radijske komedije, kratke radijske igre ter nanizanke.

Bibliografija

Uprizorjene igre

  • ZAŠČITNA MASKA, 1973, PDG Nova Gorica;
  • SALTO MORTALE, 1973, PG Kranj;
  • ZELENI VOLK, 1973, SNG Drama Ljubljana;
  • ŽIVELO ŽIVLJENJE, LUKA DE, 1974 (na sporedu do 1993), EG Glej Ljubljana;
  • MICKA SE PREDSTAVI, 1974, Lutkovno gledališče Kranj;
  • TRIANGEL, 1976, PG Kranj in Pekarna Ljubljana;
  • SREČA NIKDAR OPOTEČA, 1977, MG Ljubljansko;
  • ZLATI ČASI, LEPI KRASI, 1977, SLG Celje;
  • MOSTOVI V ZAMBIJI ALI NOCOJ BOMO ZIDALI, 1978, AGRFT V Ljubljana in SNG Mala drama Ljubljana;
  • SREBRNE NITKE, 1978, EG Glej;
  • RDEČI MLIN, 1979, SLG Celje;
  • NOVI LJUBIMEC LADY CHATERLEY, 1989, Šentjakobsko gled. Ljubljana; *PETER KLEPEC, 1994, LG Tri Kranj;
  • ZLATI SINKO, 1996, LG Jože Pengov Ljubljana;
  • TI SI MOJ SONČEK, 2006, LG Jože Pengov Ljubljana.

V knjigi

  • POTOVANJE (pesniška zbirka, 1973),
  • SREBRNE NITKE (igra, 1975),
  • SREČA NIKDAR OPOTEČA (igra, 1977),
  • IGRE IZ NAŠIH DNI (5 radijskih iger, 1978) – vse pri Založbi Obzorja Maribor;
  • MOLK NI ZLATO (humoreske, 1987), Prešernova družba Ljubljana.

Radio

Radijske igre:

  • DAN GOSPODA IKSA, 1973;
  • TAKA JE TA ZGODBA, 1975;
  • TERCET, 1975;
  • TRKANJE NA STENO, 1976;
  • TENKA BELA STENA, 1976;
  • REŠITELJI, 1983;
  • ODČARANI KROG, 1984;
  • GORA NI NORA, 1985;
  • NOVO ŽIVLJENJE, 1988, RAI-Radio Trst-A;
  • KANDIDAT, 1989;
  • DEŽURNI PESNIK, 1995;
  • ŽIVELO ŽIVLJENJE LUKA DE, 1996;
  • JANEZ ALI OPTIMIZEM, 1996, R-SLO-Radio Maribor;

Radijske igre za otroke:

  • IZGINJEVALNIK, 1984;
  • DARILO SEVERNEGA VETRA, 1986;
  • MOJ PRIJATELJ SIVI VOLK, 1986;
  • PASTIR IN ČAROVNIKOVA HČI, 1988;
  • EN CVET NE NAREDI POMLADI, 1987;
  • ZLATI SINKO, 199O;
  • TRIJE BAHAČI, 1991;
  • UH, KAKŠNA DETEKTIVKA, 1992;
  • ČRNA SENCA, BELI DAN, 1993;
  • PETER KLEPEC, 1994;
  • TI SI MOJ SONČEK, 1996;

Radijske nanizanke:

  • NOVAKOVI, 1994, 24 kratkih iger; (avtorja tudi G. Gluvić, M. Jan);
  • NEIZTROHNJENO SRCE, 2000, 12 kratkih iger (12 KRI Vilma Štritof-Čretnik);

Kratke radijske igre:

  • VSAKDANJA BOMBA, 1990;
  • VRAŽJI RAČUNI, 1991;
  • ŽIVELA SVOBODA TISKA, 1992;
  • NA ŽIVCE MI GREŠ, 2004;

Tv - drama:

  • SANJARJENJE, TV Slovenija, 1983.
  • NOVAKOVI, satirična nanizanka, (6 ep.), RTV Slovenija, 2000;

Zunanje povezave