Andrej Kokot

Življenjepis

Andrej Kokot je v bistvu pisec, čeprav je pisatelj postal šele v zadnjem obdobju.

Najprej je študent Andrej kot kantavtor v začetku osemdesetih prejšnjega stoletja pisal besedila za svoje uglasbene pesmi. Ko je končal študij je začel pisati kot novinar, kasneje pa je zaplaval v povsem druge karierne vode. Pisanje zaradi notranje potrebe je v borbi za ljubi kruhek za dve desetletji odrinil proč. Malo je k temu prispevalo tudi soimenjaštvo s stricem, koroškim pesnikom. Radovljiški Andrej pravi, da bi bila dva z enakim imenom sočasno za slovenski kulturni prostor najbrž preveč.

Tako se je leta šele 2008 najprej plaho vrnil kot kantavtor. Bolj široko odprtih vrat je v svet ustvarjalne kulture vstopil v začetku 2013 z izidom pesniške zbirke Misli o »O«, istega leta pa je zaključil dramsko besedilo, ki je nastajalo dve leti, Napačni človek. Leto kasneje je dogajanje iz Amerike v predelani verziji "preselil" v Slovenijo.

Leta 2015 je z Boštjanom Sokličem (Tantadruj) zasnoval tri predstave, povezane s skupnim imenom Zaigrajmo pesnike, "Prešerno s Prešernom", "Simon Jenko - prvi slovenski hipi" in "Kette&Murn: moderna po moderno", s katerimi gostujeta po Sloveniji.

Leta 2017 je na pomolu nova glasbeno scenska zgodba. Skupina Jezdeci revolucije (Boštjan Soklič, Vid Sark in Andrej Kokot) pripravlja niz pesmi upora, v katerem se prepletajo znani napevi z novimi besedili s povsem novo nastalimi uporniškimi pesmimi.