Anton Tomaž Linhart

Foto: Wikimedia Commons

Življenjepis

Anton Tomaž Linhart, slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in šolnik se je rodil v Radovljici, 11. decembra 1756.


Leta 1773 je končal jezuitsko gimnazijo in med leti 1978 in 1780 na Dunaju poslušal razsvetljenska predavanja Josepha von Sonnenfelsa o finančnih, upravnih in trgovskih vedah. v Ljubljani je delal najprej kot arhivar pri škofu Karlu Herbersteinu, nato je bil protokolist v kresijski upravi, šolski komisar (nadzornik) ljubljanskega okrožja in tajnik kranjskega deželnega glavarstva. Bil je sodelavec in prijatelj Žige Zoisa, dejaven v krožku narodnih preroditeljev in med vodilnimi obnovitelji Akademije operozov (1781). Razvil se je v najdoslednejšega slovenskega razsvetljenca in svobodomisleca. Sredi 80.let je spodbudil ustanovitev meščanske Družbe prijateljev gledališča, ki je uprizorila več nemških iger in je zanjo po tuji predlogi napisal prvo slovensko posvetno gledališko besedilo, komedijo Županova Micka. Umrl je 14. julija 1795 v Ljubljani.

Uprizoritve Linhartove dramatike v slovenskih gledališčih

Linhartovo edino izvirno dramsko delo Miss Jenny Love v izvirniku ni bilo uprizorjeno, v prevodu Bratka Krefta pa je bilo šele leta 1967 odigrano na odru SNG Drame Ljubljana.


Veseloigra Ta veseli dan ali Matiček se ženi je na krstno uprizoritev zaradi suma državi nevarnih idej čakala vse do leta 1848, ko jo je v Novem mestu uprizorila amaterska druščina, sestavljena povečini iz tamkajšnjih uradnikov. Še vedno je na sporedu slovenskih poklicnih in amaterskih gledališč.


Linhart je v svojem življenju doživel le krstno uprizoritev Županove Micke leta 1789, v kateri je vlogo Micke odigrala njegova žena. Bila je to prva odigrana gledališka predstava v slovenskem jeziku v Stanovskem gledališču (zdaj Slovenska filharmonija). Kljub navdušenju pa je morala na svojo vnovično odrsko postavitev čakati več kot pol stoletja, saj so jo naslednjič odigrali leta 1848 v Vipavi. V šestdesetih letih je igra zaživela na odrih tedaj ustanovljenih čitalnic, do leta 1900 so jo uprizarjali v Bleiweisovi priredbi kot veseloigro s petjem v dveh dejanjih, nato pa se je na oder ob slavnostni 1000. predstavi Dramatičnega društva ponovno vrnila izvirna Linhartova Županova Micka.

Dramska besedila

Dramatizacije

Dramska besedila v tujih jezikih

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Wikipedija

Zunanje povezave