Beyond Fronta

Iz Geslo

Skupaj z Mariborom in drugimi mesti v severovzhodnem področju Slovenije bo Murska Sobota leta 2012 sestavni del Kulturne prestolnice Evrope in dogodek bo nedvomno spodbudil nadaljnji razvoj v regiji. Pomemben cilj projekta Dance Explorations Beyond Front@ bo, da postane vrhunska sodobna umetnost bolj opazna in da se poveča potreba po njej, hkrati pa tudi izboljša podlaga za nadaljnji razvoj kulturnih in umetniških dejavnosti. Dolgoročni cilj je, da festival Fronta sodobnega plesa - kot osrednji dogodek v okviru mrežnega projekta Dance Explorations Beyond Front@ - postane ena od ključnih prireditev v okviru Evropske prestolnice kulture 2012.

Projekt Dance Explorations Beyond Front@ - Beyond Front@ plesno raziskovanje s spodbujanjem podpira produkcijo in predstavitev sodobnega plesa za umetnike in občinstvo na obmejnih področjih severnovzhodne Slovenije, jugovzhodne Avstrije, zahodne Madžarske in severnovzhodne Hrvaške. Šest glavnih sodelujočih organizatorjev, Flota (Murska Sobota, SLO), Dance Week Festival (Zagreb, HR), Pro Progressione (Budimpešta, HU), Dance Identity/D.ID (Pinkafeld, AT), OHO (Oberwart, AT) in Plesni Teater Ljubljana (Ljubljana, SLO), združuje strokovnost in izkušnje z lokalnimi in mednarodnimi umetniki in občinstvi, da bi ustvarili novi skupni podvig v sodobnem plesu. Organizatorji projekta Dance Explorations Beyond Front@ (Beyond Front@ plesno raziskovanje) so izkušeni umetniki, producenti in kulturni vodje s številnimi izkušnjami pri pomembnih projektih na področju sodobnih umetnosti in z dobrim poznavanjem medkulturnih okvirov.

Cilji projekta so: predstaviti visokokakovostne profesionalne predstave sodobnega plesa; povečati dostop in mobilnost občinstva do kulture; vzpodbuditi dialog in zanimanje za pereče probleme sodobnega plesa; organsko razvijati nova sodelovanja med mladimi profesionalnimi plesalci in umetniki; pospeševati nove medkulturne koprodukcije.

V ključno namero Dance Explorations Beyond Front@ (Beyond Front@ plesno raziskovanje) pa spada tudi uresničitev relevantnih in ustvarjalnih odnosov med plesalci in drugimi umetniki, kulturnimi vodji, kritiki, teoretiki ter občinstvi in to predvsem z zagotavljanjem dostopa do visokokakovostne kulturne ponudbe državljanom na podeželju in mestnih področjih. Projekt je mišljen kot način razvijanja plesnih občinstev iz štirih sosednjih držav (Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije) ter njihovemu opogumljanju, da ne iščejo kulturnih dejavnosti samo v svojih domačih deželah, temveč tudi čez mejo. Projekt z oblikovanjem boljšega dostopa in mobilnosti občinstva ter širšim usmerjanjem v večjo medkulturno interakcijo stremi k razvijanju novih občinstev, pri tem pa predvsem apelira na mlajšo generacijo.

Sodobne prakse različnih uprizoritvenih umetnosti, likovnih umetnosti, oblikovanja in uporabnih umetnosti, književnosti, filma in videa, arhitekture in novih medijev se pogosto same povežejo z interdisciplinarno naravo sodobnega plesa. Mladi plesalci bodo prišli v stik z novimi sodelavci s teh področij in bodo tako izpostavljeni novim načinom mišljenja. Pospešile se bodo medpanožne povezave v kulturni dediščini, kulturnem turizmu, storitvenih dejavnostih, kreativnem gospodarstvu/ekonomskemu razvoju, mladinski kulturi in razvoju.

Dostopnost visokokakovostnim umetniškim dosežkov je med pomembnimi pokazatelji resnične stopnje demokracije. Ker je razdelitev na urbano in podeželsko občinstvo že dolgo tega podcenjevalo potrebe stika sodobnega plesa z občinstvom v bolj oddaljenih področjih, so visokokakovostni dosežki na področju sodobne umetnosti v tem delu Evrope povezani predvsem s predstavami v velikih urbanih centrih. Čeprav so potencialni obiskovalci, predvsem mladi, dobro obveščeno o kulturnih dogodkih v velikih centrih preko medijev, je dejanska možnost dostopnosti takim dogodkom pogosto majhna.

V projektu se bo ustvaril tudi mehanizem, ki bo vzpodbudil nova sodelovanja med ustvarjalci in producenti. DCL (izgovarja se »diesel«, kar je kratica za Dance Communication Lab – Laboratorij za plesno komunikacijo) se bo usmerjal tako v proces kot v produkcijo in bo vzpostavljal niz dogodkov, ki bodo raziskovali gib in improvizacijo. Ustvarjalci teh dogodkov bodo plesalci, koreografi, scenografi, kostumografi ter glasbeniki iz osrednjih držav projekta - Avstrije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske - pa tudi Anglije, Finske, Švice in Poljske.

Projekt podpirajo: EU – program Kultura 2007-2013, European Cultural Foundation, Ministrstvo za kulturo RS

Viri in literatura

  • Gledališki list 3. Mednarodnega festivala Fronta sodobnega plesa, avgust 2008, Zavod Flota

Zunanje povezave