Boštjan Gorenc

Iz Geslo


Življenjepis

Boštjan Gorenc – Pižama se je rodil leta 1977. Po gimnaziji se je vpisal na študij angleščine. Bil je član kranjskega Gledališča čez cesto, leta 2004 pa je bil poleg Bojana Beštra soustanovitelj BB teatra. Istega leta se je pri predstavi in plošči Črni kuhna, ki združi ljudske pripovedi, etno glasbo in rap, spoznal s Petrom Kusom, s katerim sta tudi kasneje sodelovala pri številnih gledaliških in glasbenih projektih.

V študijskih letih se je ukvarjal tudi z improviziranim gledališčem. V Impro ligi je tekmoval kot član veteranske ekipe Veselička, zdaj pa nastopa z improvizacijsko skupino Improleptika. Leta 2011 je postal zmagovalec prve (in zaenkrat edine) sezone Impro TV na nacionalni televiziji. Kmalu je postal reden moderator impro tekem, kjer se je zbližal s formo stand up komedije. S stand-upom se je resneje začel ukvarjati leta 2004 v ljubljanskem KUD-u Franceta Prešerna s stand up ekshibicijo. Na istem odru je že nekaj let pred tem in prav tako v okviru Impro lige skupaj z Juretom Zrncem in Janezom Usenikom sodeloval v proto-stand up večeru. Od leta 2007 do 2009 je nastopal s Komikazami, potem pa samostojno nadaljeval z uspešno stand up kariero, tako na klubskih in gledaliških kot tudi korporativnih nastopih. Leta 2011 z Lucijo Ćirović odvodi Viktorje, med leti 2011 in 2013 pa je na Valu 202 vodil radijsko stand up oddajo Naval smeha. Nastopil je tudi v oddaji Planet Stand-up, trenutno pa po slovenskih odrih nastopa s samostojno predstavo 50 odtenkov njive.

V času študija se je intenzivno ukvarjal z repom. S komadom Dj gmh! se je pojavil na prvi slovenski hip hop kompilaciji 5′ of fame, še posebej pa ga je navduševal prosti slog. Z N’tokom, Valterapom in Trkajem je deloval v Rodbini Trgavšek, udeleževal pa se je tudi državnih prvenstev v freestylu, kjer je po treh tretjih mestih na četrtem prvenstvu leta 2008 v ljubljanskih Križankah tudi zmagal. Vmes je snemal komade s Pasjim kartelom, Pando in drugimi. Nastopal je na Novem/Off rocku 1998 v Križankah in bil član kolektiva Bast pod taktriko Alda Ivančiča.

Z Matejem de Ceccom ustvarja strip za revijo Pil, za revijo Joker piše kratke zgodbe in opise namiznih iger, občasno objavlja tudi v drugih publikacijah, v letih 2007 in 2008 pa je na založbi Mladinska knjiga delal kot urednik za mladinsko leposlovje. Največji delež pisnega delovanja zavzema prevajanje, predvsem otroške in fantazijske literature. S prevodom komično apokaliptičnega romana Dobra znamenja se je uvrstil na Častno listo IBBY.

Leta 2015 je skupaj z Matejem de Ceccom izdal strip Šnofijeva druščina, v začetku 2016 pa je izdal svoj prvenec sLOLvenski klasiki 1, v katerem postavlja temeljna dela slovenskega slovstva v kontekst sodobne spletne komunikacije.

Z Anžetom Tomićem ustvarjata podcast za legitimno preživljanje prostega časa Glave, kjer z gosti klepetata o pop kulturi.

Vloge v gledališču

Viri in literatura

Zunanje povezave