Bogdana Bratuž

Življenjepis

Dramska igralka Bogdana Bratuž se je rodila 5. maja 1934 v Gorici. Študij dramske igre je opravila na AGRFT v Ljubljani in se nato zaposlila v Drami SNG Maribor. Kmalu pa se je preselila v SSG Trst, kjer je ostala do upokojitve.

Leta 1968 je prejela nagrado mesta Maribor za igralsko-recitativni delež pri Cankarjevem in Čehovem recitalu kot najboljšo igralsko stvaritev leta. V važnejših vlogah je nastopala tudi na RTV Slovenija, bila pa je tudi dolgoletna sodelavka Radia Trst A.

Poleg velikega števila vlog, velja opozoriti, da je odigrala je pomembne vloge v delih italijanskih avtorjev (Goldoni, Pirandello), predvsem pa v delih tržaškega avtorja Josipa Tavčarja. Najbolj zanimive like je ustvarila v vlogah naivk, ljubimk, negativnih junakinj in karakternih žensk.

Leta 1980 je prejela Borštnikovo nagrado za igro za interpretacijo Marthe v Albeejevi Kdo se boji Virginije Woolf v izvedbi SSG Trst in režiji Dušana Mlakarja. Še eno Borštnikovo diplomo za kolektivno igro je prejela skupaj s soigralkama Miro Sardoč in Mirando Caharija v Delitvi Piera Chiare leta 1984.

Umrla je 25. aprila 2021.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

  • Dopust, r. Slavko Hren (1987)
  • Iskanja, r. Matjaž Klopčič (1979)
  • Vdovstvo Karoline Žašler, r. Matjaž Klopčič (1976)


Nagrade

Video

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.

Zunanje povezave