Brane Solce

Iz Geslo


Življenjepis

Brane Solce je rojen 24. 10. 1951 v Ljubljani. Po končani Bežigrajski gimnaziji študira francoski in angleški jezik ter umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poučuje likovni pouk in različne kreativne interesne dejavnosti na več osnovnih šolah.

Leta 1982 ustanovi avtorsko lutkovno gledališče Papilu (zadnja leta nosi ime Papelito), ki je osnovano prav na izkušnjah pri ustvarjanju z otroci. Obšlo je že vso Evropo, tudi Japonsko, ZDA, Izrael, itd ter še vedno obiskuje festivale po vsem svetu. Izhodišče tega malega, popolnoma avtorskega potujočega teatra Papelito (ali Papilu) je papir, material, ki ponuja neštete možnosti oblikovanja in metamorfoz. Izrazito vizualni jezik metafor in simbolov povezuje z glasbo in zvoki - pripoveduje torej brez besed, kot neke vrste animirana papirnata slikanica.

Doslej je bilo izvedenih okrog 30 različnih predstav, vsaka v drugačni papirni tehniki: enkrat zgibanke, drugič kopitljački, senčne figure, škatlice, maske, itd. Brane Solce je sam kompleten avtor vseh elementov, od režije, scenografije, glasbe, likovne podobe, animacije, itd. Prav to vsestransko avtorstvo daje predstavam poseben pečat.

Brane Solce se poleg tega ukvarja s filmsko animacijo. Za TV Slovenija je z animacijami opremljal potopisno oddajo Čez planke, prav tako je za TV naredil serijo dvajsetih triminutnih risank o Miški Smetiški. Pri tem je treba omeniti še eno nanizanko za otroke, lutkovno TV slikanico z naslovom An ban, kjer je prispeval levji delež s scenografijo, animacijo, glasbo, delavnicami, likovno podobo, itd. Vsako leto se udeležuje domačih festivalov animacije Animateka in Izolanima, pa tudi tujih.

Leta 2002 je nagrajen na Izolanimi v Izoli za najboljšo animacijo v kategoriji neodvisnih, leta 2004 pa na istem festivalu za najboljšo otroško animacijo.

Nagrade

Viri in literatura

Slovenski gledališki leksikon. Ur. Smiljan Samec. Ljubljana: Mestno gledaišče ljubljansko, 1972

Zunanje povezave