CD Ljubljana/Nagrade

Iz Geslo

Ustvarjalcem predstave Raztrganci/Učenci in učitelji, kot jo je po drami Mateja Bora priredil in zrežiral Sebastijan Horvat, na svojevrsten in skrajno inteligenten način uspe, da iz v osnovi silno preprostih elementov, kot so »obzorniški« dokumentarec, formalno posnemanje partizanske agitke in ljudskega odra ter zborovsko petje, oblikujejo večplastno, angažirano, sodobno in navsezadnje tudi katarzično uprizoritev, ki znova vzpostavlja gledališče kot prostor močnega čustvenega odzivanja in prevpraševanja vrednot.

Raztrganci so politično gledališče v polnem pomenu – ne le po tematiki, ampak tudi po jasno izraženem stališču in hkratni pritegnitvi gledalca v polje opredeljevanja. Po drugi strani pa predstava (in v tem je nemara tudi njena »prava« vrednost) v namenoma naivnem branju ideološko zaznamovane predloge, s premišljeno sentimentalistično sklepno gesto in celoto uprizoritvenih postopkov vzpostavi nadvse izrazito metagledališko razsežnost, v kateri se razkriva presenetljiva lahkotnost uporabe mehanizmov manipulacije – tako občinstva kot občestva. Raztrganci so zato predvsem oster komentar sodobnega sveta videzov, ki ni več vezan na določeno politično prepričanje, temveč se gradi zgolj iz moči gledališkosti same.

Strokovna žirija 43. Borštnikovega srečanja: dr. Blaž Lukan, predsednik, Gregor Butala, dr. Maja Haderlap, mag. Mojca Jan Zoran