Danijela Zajc


Življenjepis

Danijela Zajc (1985), univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je performerka, pedagoginja in producentka. Znanje o sodobnem plesu, performansu in sodobnem cirkusu že leta intenzivno pridobiva na delavnicah in izobraževanjih doma in v tujini, pri različnih svetovno znanih mentoricah_jih. Od leta 2012 se intenzivneje ukvarja s plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini ter vrvi.

Danijela nastopa samostojno in s skupinami Fourklour (Zavod Vitkar), Feminalz (Zavod Emanat), FEM TV (KUD Mreža), Moje prav(lj)ice (KUD Transformator) in Mismo Nismo (Društvo Mismo Nismo). Njeni kratki projekti vključujejo: Rušenje Tanga (stopniščna predstava, 20′), Kvadrat (performans na zračni vrvi, glasba: Veronika Valdes, 12′), Sanje (performans na zračni vrvi, 15′), Janez Blond (MC; točka vertikalnega plesa, 6′), Plastic Fantastic (performans na zračni vrvi, 17′; performans 10’, performans 30’). Leta 2019 je naredila prvi daljši avtorski projekt z naslovom Niti – cirkuško miniaturko, in z njo nastopila na festivalu Klovnbuf, decembra pa je v Cirkusarni Naokrog, AT Rog predstavila celovečerno cirkuško predstavo Niti. Istega leta je koreografirala skupinsko točko zračnih akrobacij zaključne produkcije MOTA v Salzburgu.

Z različnimi kolektivi in individualno je kot avtorica in so-avtorica nastopila na mnogih festivalih: Dobimo se pred ŠKUC-em, Festival Cirkobalkana, Festival Ana Mraz, Festival Ana Desetnica, Festival Rdeči Revirji, Festival Sindikat, Festival Reciklart, Festival Pisana Loka, Festival Maribor, Co-Festival, Festival Rdeče zore, Festival Padec, Festival Ana ZaRogovili in Festival Mladi Levi ...

Vloge

Viri in literatura

Zunanje povezave