Davor Herga

Iz Geslo

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Davor Herga se je rodil leta 1968 v Mariboru, kjer je obiskoval osnovno šolo in naravoslovno gimnazijo. Na AGRFT je bil sprejet leta 1989, kjer je študiral igro in umetniško besedo pod mentorstvom profesorjev Zvoneta Šedlbauerja, Alberta Kosa in Janeza Hočevarja. Že v času študija sodeloval v institucionalnih gledališčih in neinstitucionalnih gledaliških skupinah, kjer so vrstniki lahko izpovedali svoj pogled na gledališče in njegovo vlogo v svetu. Študij je zaključil z vlogo Lopahina v diplomski predstavi Češnjev vrt A. P. Čehova v režiji Matjaža Pograjca.

Po končani akademiji je bil eno sezono zaposlen v Drami SNG Maribor, dve sezoni v SLG Celje, nato pa se je vrnil in ostal v Drami SNG Maribor. Leta 2001 je končno diplomiral.

Prvi “polprofesionalni” debi je doživel kot Sergei Eisenstein v predstavi Modri Angel v režiji Karpa Godine v Drami SNG Maribor. V času študija je igral v izvenštudijskih projektih Emila Hrvatina, Matjaža Pograjca, Aleksandra Jurca in v uprizoritvi Pahljača v režiji Katje Pegan (MGL). Po zaključenem študiju je prvo “resno” delo v profesionalnem gledališču izkusil pri uprizoritvi Oresteje v režiji Paola Magellija. To je bil ognjeni krst v pravem pomenu besede, saj je bilo v predstavi precej igre z ognjem. V isti sezoni je doživel še “neresni” krst kot Mendel v igri Jermanovo seme avtorja in režiserja Marka Vezoviška.

Posnel je kar nekaj radijskih iger, snemanja na filmu pa se boji. V produkciji RTV Slovenija je posnel dve epizodi oddaje žanra, ki ga je nemogoče poimenovati, najbolj ga označuje naslov Rumplšpajzakletnaizbapraznegalistavživopodstrešnakamrabrezwckgbtv. Kot Frigijec, Helenin suženj je nastopil v mednarodni koprodukciji pri uprizoritvi Evripidovega Oresta. “Tako gledališče bi se šel še kdaj, z veseljem.”

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Vloge na radiu

Režije

Dramatizacije in priredbe

Nagrade

Fotogalerija

Viri in literatura

  • Izročila zgodovine. Urednik Vili Ravnjak. Maribor: SNG Maribor, 1999.
  • Repertoarji Slovenskega gledališkega in filmskega muzeja. Urednik Štefan Vevar. Letniki od 1995/96 do 2005/06, Ljubljana: Slovenski gledališki muzej.
  • ZDUS

Zunanje povezave

SNG Maribor