Eva Hribernik

Iz Geslo

Eva Hribernik.jpg

Življenjepis

Eva Hribernik je operna režiserka, ki ustvarja tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru. Aktivno deluje tudi kot glasbena terapevtka in izvajalka glasbeno-gledaliških delavnic ter drugih dogodkov in izobraževanj, povezanih z zvokom.

Po končanem študiju dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani jo je pot zanesla v Italijo, kjer je diplomirala iz operne režije na Akademiji za italijansko opero (Accademia per L’Opera Italiana) v Veroni. Tam je končala tudi podiplomski magistrski študij glasbene terapije na Konservatoriju za glasbo E. F. Dall’Abaco. Izobraževala se je tudi na Fakulteti za glasbeno in gledališko znanost (Institut für Musik und Theaterwissenschaft) Univerze v Berlinu ter zaključila diplomski študij indijske glasbe na Konservatoriju za glasbo Arrigo Pedrollo v Vicenzi.

V letu 2014 je uprizorila sodobno slovensko opero za otroke Kaznovana radovednost skladatelja Pavla Šivica. Leto kasneje je bila v Rimu izbrana na t. i. Tekmovanju za režiserje, v okviru katerega je v gledališču Teatro Elettra režirala sodobno italijansko dramo Gianluca Arene Pepel (Cenere), v Veroni pa je v zgodovinski dvorani Palazzo Camozzini istega leta uprizorila Figarovo svatbo W. A. Mozarta. Leta 2016 je uspešno opravila avdicijo za gledališke režiserje v gledališču Teatro Due v Parmi za projekt Alta formazione per il Teatro – Casa degli Artisti, v okviru katerega je kot asistentka režije sodelovala pri uprizoritvi dveh produkcij: pri Gayevi Beraški operi in Evripidovi Alkestidi.

Leta 2016 je režirala sodobno opero skladatelja Toma Kobeta Pod svobodnim soncem. Leta 2017 je uprizorila operno črno komedijo za tri igralce in tri privide Božji delec skladatelja Pavla Mihelčiča in libretista Milana Dekleve. V istem letu je v SNG Opera in balet Ljubljana uprizorila komorno opero Ada skladatelja Tomaža Sveteta po dramskem tekstu Iva Svetine ter romantično opero Deseti brat skladatelja Aleša Makovca.

Leto 2018 je bilo pustolovsko obarvano, saj je režirala pustolovski muzikal Madagascar, režirala pa je tudi operno-baletno pravljico Gospod in hruške skladatelja Dušana Bavdka ter Nymanovo komorno opero Mož, ki je imel ženo za klobuk, ki je bila uprizorjena v SNG Opera in balet Ljubljana. V koprodukciji AG in AGRFT UL je vodila in režirala produkcijo Mini opere II., s katero so januarja in februarja 2019 gostovali v Ljubljani, Budimpešti in Brnu. Poleti istega leta je režirala glasbeno-gledališko predstavo Ex/odus radosti avtorice Jelene Susnick in skladateljice Natashe Bogojevič, ki je bila premierno uprizorjena v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, decembra pa je v Cankarjevem domu v Ljubljani režirala opero Snežna kraljica angleškega skladatelja Matthewa Kinga. V KC Semič je uprizorila prvo tamburaško opero na svetu, in sicer opero Ambrož in Katarina skladatelja Gregorja Zagorca.

Januarja 2020 je v Cankarjevem domu v Ljubljani uprizorila glasbeno igro skladatelja Antona J. Kropivška Afriški živalski raj. Leta 2021 je režirala komično opereto Leonarda Bernsteina Kandid.

Režije

2020-

 • 2021; Leonard Bernstein KANDID, Cankarjev dom, Akademija za glasbo univerze v Ljubljani, Slovensko komorno gledališče
 • 2020; Tomaž Vrabič AFRIŠKI ŽIVALSKI RAJ, Glasbena matica Ljubljana, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Cankarjev dom

2010-2019

 • 2019; Nina Novak Oiseau, Gregor Zagorc AMBROŽ IN KATARINA, zunajinstitucionalni projekti
 • 2019; Jelena Susnick, Natasha Bogojevič EX/ODUS RADOSTI, Slovensko komorno glasbeno gledališče, Zavod Amanart, Zavod Bunker
 • 2019; Matthew King SNEŽNA KRALJICA, Slovensko komorno glasbeno gledališče, Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom
 • 2019; MINI OPERE II., Akademija za glasbo, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
 • 2018; MADAGASCAR, zunajinstitucionalni projekt
 • 2017; Aleš Makovac DESETI BRAT, zunajinstitucionalni projekti
 • 2016; Tomo Kobe POD SVOBODNIM SONCEM, zunajinstitucionalni projekti
 • 2015; W. A. Mozart FIGAROVA SVATBA
 • 2015; Gianluca Arena PEPEL
 • 2014; Pavel Šivic KAZNOVANA RADOVEDNOST

Nagrade

 • Njeno delo(vanje) je bilo izstopajoče že v času študija na AGRFT UL, kjer je v letih 2010 in 2012 prejela dve študentski Prešernovi nagradi.
 • Oktobra 2019 je za delo na kulturnem in umetniškem področju prejela mednarodno nagrado Premio Internazionale Universum Donna 2019, ki jo podeljuje strokovna in mednarodna žirija Universum Academy Switzerland – International University of Peace.
 • Septembra 2020 ji je mednarodna organizacija Universum Academy Switzerland za delo na kulturnem in umetniškem področju podelila naziv ambasadorka Republike Slovenije.

Zunanje povezave