Fantastični kabare

Iz Geslo

Fantastični kabare, foto: Bojan Dekleva


Predstava o čudenju in čudežnosti našega sveta.

Pet vesoljcev na poti v neskončnost uleti na planet Zemlja, v vaš prostor. Pi, Grzaad, Kulu, Puky in Tuu skušajo razumeti vsa ta čudna in čudovita valovanja, sevanja in strdke prostor-časa, ki so za nas postali tako zelo vsakdanji, da jih sploh več ne vidimo. Kaj Tuu pojejo vrata, kako Puky doživlja luknjo v tleh in kako Pi umeva človeški prst? Odkrivajte nova vesolja v konici metline krtače!

Hibrid uprizoritev avantgardnih gibanj prve polovice 20. stoletja ter znanstveno-fantastičnega žanra. Ustvarjalci predstave izhajajo iz različnih področij gledališkega ustvarjanja, na eni strani so tu igralke – improvizatorke Teatra Narobov: Maja Dekleva, Alenka Marinič in Sonja Vilč, na drugi pa projekt združuje absolvente radijske in gledališke režije ali dramaturgije AGRFT: Vido Cerkvenik – Bren, Jašo Jenulla, Marka Bratuša in Magdo Lojk, ter poleg njih še Jureta Karasa, glasbenika, in Katarino Zalar, kostumografko.

Fantastični kabare išče svojo izrazno pot med čisto improvizacijo in čvrsto, povsem določeno dramsko strukturo. Igralci niso le izvajalci vnaprej pripravljenega materiala, ampak avtorsko usmerjajo in prilagajajo potek posameznih prizorov znotraj trdne strukture predstave. Gre za živo gledališče, kjer igralci v vsakem trenutku z občinstvom soustvarjajo odrsko atmosfero in skupaj tvorijo enkratno in neponovljivo celoto.

Predstava črpa navdih iz gledaliških dogodkov dadaizma, nadrealizma, futurizma in konstruktivizma, ki so s svojo neobremenjenostjo s klasično gledališko prakso odpirali nova polja izraznosti. Avtorji-izvajalci avantgardnih gibanj so iskali nove kanale, po katerih bi lahko vzpostavili komunikacijo z občinstvom in prenesli svoje vsebine.

Znanstveno-fantastični žanr za razvoj zgodbe uporablja pojave, ki niso prisotni v sodobni družbi (nove tehnologije, vesoljska bitja, vzporedna vesolja, nove družbene ureditve) hkrati pa osnove za te pojave praviloma črpa iz sodobnosti. Vprašanja optimalne družbene ureditve, medsebojne komunikacije, funkcije novih tehnologij in zamejenosti človeškega razuma so med najpogosteje raziskovanimi v znanstveno-fantastičnem žanru. Ista vprašanja pa so izpostavljena tudi v večini avantgardnih manifestov. Oba pojava torej začneta pri povsem konkretnih zakonitostih sveta, ki ju obkroža, jih nato razstavljata, preoblikujeta in ponovno združujeta v novo celoto, v vesolje, ki je navzven povsem tuje, vendar pa govori o stvareh, ki so tako domače in samoumevne, da jih brez tega postopka "potujitve" sploh ne bi zaznali.

Režija: Vida Cerkvenik – Bren

Dramaturgija: Magda Lojk

Glasba: Jure Karas

Kostumografija: Katarina Zalar

Igrajo: Marko Bratuš, Maja Dekleva, Jaša Jenull, Alenka Marinič in Sonja Vilč

Produkcija: Narobov in KUD France Prešeren

Premiera: april 2005

Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.