Gaber K. Trseglav

Iz Geslo


Foto: Mimi Antolović

Življenjepis

Gaber Kristjan Trseglav se je rodil 3. avgusta 1973 na Jesenicah. Na AGRFT se je vpisal leta 1996 ter dramsko igro študiral v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Študij je zaključil z vlogo Prvega moškega v predstavi Belle Paris ali Obračun v Louvru Krištofa Dovjaka (r. Miha Golob). Za vlogo Sodnika Adama v Kleistovem Razbitem vrču (r. Mile Korun) je leta 1999 prejel študentsko Severjevo nagrado. Že med študijem je igral na profesionalnih odrih, največ v LGL, kjer je med drugim bil Ferdo v predstavi Joža – Nazadek v Mačjem logu Andreje Inkret (r. Meta Hočevar, 1999), Vrtnar v Rumenem čudu Renate Schupp/ Jane Pavlič (r. Diego de Brea, 1999) in naslovni junak v Büchnerjevem Woyzcku (r. Jan Zakonjšek, 2001).

Leta 2001 se je zaposlil v PG Kranj, kjer je ostal do leta 2004 in med drugim ustvaril vloge Janija v Zokiju Zajcu Coline Serreau (r. Matjaž Latin, 2001), Invalida in Višjega inšpektorja v Vera ljubezen upanje Ödöna von Horvátha (r. Eduard Miler, 2002), Miča v Zabavi za rojstni dan Harolda Pinterja (r. Vito Taufer, 2002), Franka v Push Up 1-3 Rolanda Schimmelpfenniga (r. Mateja Koležnik, 2003) in Viktorja v Nekaj eksplicitnih fotk Marka Ravenhilla (r. Eduard Miler, 2004). Za vlogo slednjega je leta 2004 na festivalu SKUP na Ptuju prejel nagrado za najboljšega igralca. V tem obdobju je sodeloval tudi z režiserjem z Bojanom Jablanovcem: nastopil je v predstavi Olga Grad vs. Juanna Regina (KD B-51 in Gledališče Kranj, 2001) in v prvem delu raziskovalnega projekta Via Negativa z naslovom Izhodiščna točka: jeza (2002).

Član ansambla MGL je postal leta 2004. Tu je ustvaril vrsto vidnih vlog, med drugim Florinda v Beneških dvojčkih Carla Goldonija (r. Dušan Mlakar), Ernsta Ludwiga v Kabaretu Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša) Korovjeva v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru Mihaila A. Bulgakova/Mihe Javornika (r. Jernej Lorenci), Mendla v Goslaču na strehi Josepha Steina, Jerryja Bocka in Sheldona Harnicka (r. Stanislav Moša), Karlmanna v Grdobi Mariusa von Mayenburga (r. Boris Kobal), Parazita v Plavtovih Oslih (r. Vito Taufer), Roberta Bertranda v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić), Hotelskega sluge v Družbi na poti Toma Daltona Bidwella (r. Alen Jelen) in Stjepana v Gogoljevi Ženitvi (r. Diego de Brea).

Za seboj ima bogato televizijsko in radijsko kariero. Med drugim je igral šoferja Karla v TV filmu Vinka Möderndorferja Kandidatka in šofer'' (2009), fotografa Nejca v TV nanizanki Rumeno, rumeno in škrata Srečka v otroški seriji S soncem v očeh.

Ukvarja se tudi z režijo in organizacijo prireditev; je soustanovitelj društev Mali vaški (m)odrc, KUD Gleam ART Bled, KUD E-nota in predsednik KUD Zasip.

Video

Gaber K. Trseglav kot Dukados, lepenski predsednik vlade v predstavi Andreja Rozmana Roze in Coco Mosquito Lizistrata, r. Mateja Koležnik, MGL 2013


Vloge v gledališču

2011-

2001 - 2010

1991 - 2000

Vloge na filmu in televiziji

  • 2014 Vsak pravi pesnik
  • 2004 Želim vse

Nagrade

  • 2004 Nagrada za izjemen igralski dosežek na SKUPu na Ptuju za vlogo Viktorja v uprizoritvi Nekaj eksplicitnih fotk M. Ravenhilla, PG Kranj
  • 1999 Severjeva nagrada za vlogo Adama v Razbitem vrču H. von Kleista, AGRFT

Viri in literatura

  • MGL

Zunanje povezave

MGL