Galina Čajka

Iz Geslo

Foto: Damjan Švarc

Življenjepis

Galina Čajka se je rodila v mestu Almati v Kazahstanu. Leta 1981 je začela obiskovati srednjo baletno šolo v Almatiju, od koder je bila zaradi izjemne nadarjenosti in uspešnosti poslana na študij na baletno akademijo Agripine Vaganove v današnjem Sankt Peterburgu. Po odlično zaključenem študiju leta 1989 je začela svojo baletno kariero s številnimi vidnejšimi zborovskimi in solističnimi vlogami v teatru Musorgskega v Sankt Peterburgu.

Leta 1994 se je pridružila baletnemu ansamblu SNG Maribor, s katerim je odplesala solistične vloge v naslednjih baletih: Labodje jezero, Giselle, Coppélia, Spartak, Trnuljčica, Don Kihot, Romeo in Julija, suita Carmen, Bajadera, Hrestač, Grk Zorba ter v avtorskih projektih Edwarda Cluga (Tango, Arhitektura tišine, Faust).

Gostovala je na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Rusiji, Ukrajini, na Tajvanu, Portugalskem, v Italiji, Franciji, Nemčiji in na Madžarskem.

Galina Čajka se odlikuje kot suverena interpretka raznolikih plesnih likov, z zanesljivo in virtuozno plesno tehniko pa vedno znova navdušuje občinstvo in kritično javnost. V letošnjem letu pa je Galina Čajka prejela tudi nagrado Lydie Wisiakove, ki jo podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije, in sicer za upodobitev vlog Nikije in Gamzati v baletu Bajadera.

Vloge

Nagrade

  • 2018 Nagrada Lydie Wisiakove, DBUS

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.

Zunanje povezave