Geslo:Na današnji dan/1901

Iz Geslo


V Gorici se je rodila nemško govoreča Goričanka, igralka Nora Gregor. Nastopala je na Dunaju, v Berlinu, Hollywoodu, se kalila pri slavnem gledališkem režiserju Maxu Reinhardtu, imela zvezo (in otroka) s politikom Starhembergom, pred nacisti emigrirala v Argentino in svoje življenje tragično končala v Čilu. - Režiserka Neda R. Bric je s predstavo Nora Gregor – skriti kontinent spomina ugledališčila življensko zgodbo te nomadke, njena trpljenja, odrekanja, iskanja ljubezni in bližine, vse senčne plati stavka, ki ga o sebi izreče Nora Gregor: „V življenju sem dosegla vse.“

V Gorici se je rodil igralec Miro Kopač. Po prvih nastopih na slovenskih odrih je obšel vrsto hrvaških in srbskih gledališč, potem pa se za tri desetletja ustalil v Sarajevu.

V Šmartnem pri Litiji se je rodil pisatelj in dramatik Slavko Grum. Kot študent medicine na Dunaju se je seznanil s Freudom, ki je z novo vedo psihoanalizo močno zaznamoval njegov literarni opus.

V Celju se je rodil literarni in gledališki teoretik, kritik, prevajalec in pisatelj Vladimir Kralj. Profesor za teoretično dramaturgijo na Akademiji za igralsko umetnost (danes AGRFT), kjer je utemeljil dramaturgijo kot posebno disciplino v okviru visokošolskega gledališkega študija. Rektor Akademije.