Geslo:Na današnji dan/1910

Iz Geslo


V Gradcu (Avstrija) se je rodil Filip Kalan Kumbatovič. Pisatelj, kritik, esejist, teatrolog in gledališki zgodovinar. Po izobrazbi arhitekt, po zanimanju pedagog. Prvi rektor ljubljanske igralske akademije. Od leta 1952 član mednarodnih teatroloških združenj in tri leta kasneje udeleženec na prvem svetovnem kongresu gledaliških zgodovinarjev v Londonu.

V Ljubljani se je rodil Bojan Stupica. Po osnovni izobrazbi arhitekt, v gledališču pa najprej igralec, potem režiser ter prav tako scenograf. Umetniški vodja ljubljanske Drame, upravnik Jugoslovanskega dramskega gledališča v Beogradu, katerega pravi svet je ves čas ostajal predvsem svet dramske režije.

Na Slapu ob Idrijci se je rodil pisatelj Ciril Kosmač. Njegove zgodbe so našle pot tudi na gledališke deske: Tistega lepega dne, Pogovori, Samogovori itd.

V Trstu se je rodila igralka Vladoša Simčič. Prejemnica Borštnikovega prstana. Začela je v Mariboru, 7. 2. 1939 prvič stopila na oder ljubljanske Drame, se med vojno pridružila Slovenskemu narodnemu gledališču na osvobojenem ozemlju, nadaljevala v tržaškem gledališču in upokojitev dočakala v MGL-ju. V vsakem od teh gledališč je pustila svoj pečat.

V Mariboru se je rodil dramaturg, lutkovni režiser, prevajalec, publicist in pedagog Emil Smasek. Pomemben pri razvoju lutkarstva in uveljavljanju radijske igre.

V Hamburgu se je rodila balerina, koreografinja in pedagoginja Pia Mlakar, ki je postavljala temelje strokovnega baletnega šolanja v Sloveniji. Ob omembi njenega imena, ne moremo mimo moža Pina, s katerim sta 73 let skupaj neločljivo kreirala plesni svet.