Igor Pison

Iz Geslo

Življenjepis

Igor Pison je gledališko poklicno pot začel kot igralec v SSG Trst, bil pa je tudi član igralskega ansambla v italijanskem državnem gledališču Il Rossetti.

Študiral je operno in gledališko režijo na Akademiji za gledališče Augusta Everdinga v Münchnu in doživel pomembne mednarodne uspehe tako na dramskem kot na opernem področju z režijami v državnih gledališčih Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Leta 2012 je v Münchnu pripravil svojo prvo operno režijo Dallapiccolove operne enodejanke Nočni let (Il volo di notte), v Trstu režijo predstave Saj razumete, prirejeno po istoimenski pripovedi tržaškega literata Claudia Magrisa, leto zatem pa glasbeno igro Hozana tekočemu računu Bertolta Brechta in Kurta Weilla.

Svojevrstni mejnik v njegovi karieri je režija drame Angel pozabe po istoimenskem romanu Maje Haderlap leta 2014 v SNG Drama Ljubljana. Še istega leta je v HNK Zagreb in v SSG v Trstu režiral dvojezični prvenec Trst, mesto v vojni/Trieste una citta in guerra.

V sezoni 2015/2016 je v SSG režiral slovensko praizvedbo monodrame Ismena, njena sestra, leta 2016 pa Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma. Istega leta se je podpisal tudi pod režijski koncept Shakespearove tragedije Macbeth v produkciji ljubljanske Drame.

V sezoni 2017/2018 je v SSG Trst imel funkcijo umetniškega koordinatorja.

Režije

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 2015 nagrada zlato zrno

Viri in literatura

  • SSG Trst

Zunanje povezave