Irena Mihelič

Iz Geslo

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Irena Mihelič se je rodila leta 1958 na Ptuju. Prva gledališka vloga Ying Tai, ki jo je odigrala v dramski skupini v uprizoritvi Walterja Bauerja Rdeče in modro v mavrici, pod režijsko taktirko Marijana Kovača, je botrovala odločitvi, da se posveti igralskemu poklicu.

Z dvaindvajsetimi leti je prvič nastopila v profesionalnem gledališču v vlogi novinke-nune v Montherlantovi igri Port Royal v režiji Voje Soldatovića. Gledališki nastop ji je, kljub temu da ni imela igralske izobrazbe, odprl vrata v Dramo SNG Maribor. Od leta 1980 je članica Drame SNG Maribor.

Ob delu se je izobraževala na poletnih tečajih za gledališke in plesne umetnosti v Ljubljani. Kot gostjo so jo konec osemdesetih povabili v SLG Celje, kjer je nastopila v Hiengovem Osvajalcu, Mametovem Edmondu in Cankarjevih Hlapcih. V KUD-u Stara steklarska na Ptuju je leta 2004 pripravila otroško uprizoritev Majhnica in Pedenjped avtorja Nika Grafenauerja, leta 2005 je nastopila kot Ana v Karuselu Zdenka Kodriča v režiji Branke Bezeljak, z monodramo Zdenka Kodriča Primer počene zračnice ali Dialog z golobom v režiji Zvoneta Šedlbauerja se je leta 2006 uvrstila v tekmovalni izbor za nagrado na festivalu Monodrama Ptuj. V multimedijskem centu Kibla je z avtorskim projektom Hiša Marije Pomočnice premierno gostovala leta 2008. Igrala je v dokumentarcu Dializa in TV-nadaljevankah Naša krajevna skupnost, Boji, Agencija, Naša mala klinika …

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

Viri

Zunanje povezave

SNG Maribor