Irena Rajh Kunaver


Življenjepis

Irena Rajh Kunaver, direktorica zavoda Lutkovnega gledališča FRU-FRU, je lutkarica-animatorka, režiserka, mentorica in pedagoginja lutkovne vzgoje ter organizatorka kulturnih prireditev. V 17. letih profesionalnega delovanja je sodelovala z mnogimi že priznanimi lutkovnimi ustvarjalci (Jelena Sitar, Mateja Bizjak Petit, Barbara Bulatovič, Jan Zakonjšek, Ajda Rooss, Vito Rožej..), igrala v več kot 20 različnih predstavah, ki so nastale v produkciji Centra interesnih dejavnosti Mladih, Kuda France Prešeren, lutkovnih skupin Pionirskega doma in LUFTA, ter lutkovnega gledališča FRU-FRU, ki je njeno matično profesionalno gledališče od l. 1993.

Kot mentorica in lutkovna režiserka je režirala preko 30 predstav otroških, mladinskih in študentskih lutkovnih skupin in za svoje delo prejela leta 1991 Zlato Linhartovo plaketo, ki jo podeljuje JSKD RS ter bila predlagana za Župančičevo nagrado l. 1994. Svoje pedagoško in mentorsko delo trenutno združuje v društvu HIŠA otrok in umetnosti, na Cankarjevi 9. v Ljubljani. HIŠA je pod umetniškim vodstvom Jelene Sitar in Irene Rajh v desetih letih delovanja dokazala, da Ljubljana še kako potrebuje prostor za najzgodnejše srečevanje z umetnostjo (ustvarjalne delavnice, družinsko gledališče, strokovni seminarji...) Pod mentorstvom in v režiji Irene Rajh deluje v HIŠI Skupina Artizani.

Irena Rajh je dejavna tudi v KUDu F. Prešeren. Kot programski vodja odmevnih projektov za otroke Sobotaže zmaja Franceta (predstave, workshopi, izobraževalni programi...), organizatorka TRNFESTA od leta 1996 do 1998 ter vrste drugih prireditev namenjenih predvsem otroški publiki (Otroški lutkovni maraton – Lutke zmaja Franceta, Prešerna pot, Sprevodi dedka Mraza, Pustni karneval; Pravljično mesto...). V zadnjih desetih sezonah je z Emonsko promenado - mednarodnim uličnim festivalom, ki ga v produkciji Kud-a vodi organizacijsko in programsko vodi od samega začetka, pomembno prispevala k oživitvi in kulturni podobi središča mesta Ljubljane. Festival se s svojim programskim konceptom uvršča med najpomembnejše ulične festivale v Sloveniji.

Trenutno aktivno pripravlja nadaljevanje projekta Labirint trenutkov,- odmeven mednarodni lutkovni dogodek, ki je že potekal v Ljubljani in Mariboru l. 2007 in 2008.

Režije

Nagrade

Zunanje povezave