Janez Pipan

Iz Geslo


Življenjepis

Slovenski režiser in dolgoletni ravnatelj ljubljanske Drame, Janez Pipan, se je rodil 14. oktobra 1956 v Novem mestu. Po končani gimnaziji je vpisal študij gledališko radijske režije na AGRFT v Ljubljani. Študij je zaključil z režijo Mrožkovega Tanga pod mentorskim vodstvom Zvoneta Šedlbauerja. Že ta predstava je bila jasen zapis Pipanove posebne avtorske poetike, ki jo razvija vse do danes. Zanjo je prejel svojo prvo Borštnikovo nagrado (1979). Na AGRFT je diplomiral leta 1994.


Od leta 1980 do 1991 je bil režiser in dramaturg Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, kar bi lahko ocenili tudi kot njegovo najplodnejše režisersko obdobje. Nato je nekaj let režiral v različnih gledališčih doma in v tujini in bil od 1994 do leta 2008 ravnatelj ljubljanske Drame. V tem obdobju se je izrazito posvečal vodenju te institucije, umiril je pregrete strasti v njej in poskrbel, da so se vanjo ponovno vrnili visoki umetniško ustvarjalni kriteriji, ki jo odlikujejo kot centralno slovensko gledališko ustanovo. V tem času so bile njegove režije redkejše, predvsem pa izključno v domači gledališki ustanovi.


Od leta 2004 do 2008 je bil tudi predsednik Nacionalnega sveta za kulturo. Po letu 2008 se je vrnil k svojemu prvotnemu poslanstvu in je zaposlen kot režiser v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, režira pa še v drugih gledališčih.


Pipanov opus režij je zelo raznolik, vendar bi jih pri pregledu celotnega opusa lahko delno združili v določene sklope. Pomembne so njegove krstne izvedbe slovenskih besedil - za režijo Jančarjevega Klementovega padca je prejel Borštnikovo nagrado za režijo 1988. Pogosto je režiral tudi lastne priredbe proznih tekstov ali poezije. Nikakor se ni izogibal tekstom iz svetovne in slovenske klasike in tako je prejel za režijo novogoriške uprizoritve Krst pri Savici Dominika Smoleta Borštnikovo nagrado leta 1993. Istega leta je bil nagrajen z Nagrado Prešernovega sklada za režijo Marinkovićeve Glorije, Mariveauxovega Zmagoslavja ljubezni, Goethejeve Stelle in Lenzovega Domačega učitelja. Leta 2001 pa je prejel še eno Borštnikovo nagrado za režijo Barkerjeve Uršule.

Video

Predstava Yasmine Reza Kako poveš, kar si odigral, r. Janez Pipan, SLG Celje, 2014

Režije

Dramaturgije

Razno

  • 2005 Drago Jančar Katarina, pav in jezuit, r. Janez Pipan, SNG Drama Ljubljana - dramatizator
  • 1992 Ranko Marinković Glorija, r. Janez Pipan, PDG Nova Gorica - izbor glasbe
  • 1991 Edgar Allan Poe/Janez Pipan Krokar, r. Janez Pipan, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana - avtor
  • 1984 Janez Pipan Strah in pogum, r. Janez Pipan, Slovensko mladinsko gledališče in Cankarjev dom, Ljubljana - avtor
  • 1980 Pisma Josipini, r. Janez Pipan, SNG Drama Ljubljana - adaptacija

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave