Jasen Boko


Življenjepis

(*10.12.1961, Split)
Dramaturg, dramatik, pisatelj, gledališki kritik in teatrolog. Dramaturgijo je diplomiral v Beogradu na Fakulteti dramskih umetnosti leta 1999, leta 1996 pa še na Filološki fakulteti splošno književnost s teorijo književnosti. Kot dramaturg je delal v splitskem HNK-ju (1990-1994), med leti 1994 in 2008 pa kot novinar in gledališki kritik dnevnika Slobodna Dalmacija. Od junija 2008 je svobodni umetnik. Kritike in tekste o gledališču objavlja v hrvaških revijah in časopisih Globos, Vijencac, Kazalište, Hrvatsko glumište, Zarez, Republika, Književna Rijeka, Medijska istraživanja, slovenskih Maska in Delo ter v slovaški Kød.


Bil je Fulbrightov štipendist v New Yorku (1993-1994), kjer je kot mladi umetnik sodeloval v podiplomskem programu dramskega pisanja in scenaristike na Tisch School of the Arts, New York University. V času od 1999 – 2001 je bil selektor reškega Međunarodnog festivala malih scena, kjer je znova selektor leta 2009. Bil je tudi selektor Marulićevih dana 2004. Poročal je s svetovnih gledaliških festivalov in sodeloval kot glavni organizator in moderator mednarodnih simpozijev. S številnimi gledališči je sodeloval pri (mednarodnih) gledaliških projektih na Hrvaškem, v Sloveniji in Poljski.


Iz angleščine je prevedel več dramskih del, ki so bila nato igrana v poklicnih gledališčih in v dramskem programu Hrvatskog radija. Je avtor 15, večkrat nagrajenih dramskih besedil in lutkovnih iger za otroke in mladino, ki so jih igrali v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini.


Njegova drama Gledališka ura je bila v režiji Mihe Goloba igrana v MGL (2005) kot koprodukcija med MGL in Kulturnim društvom B-51. Mateja Koležnik je režirala njegovo otroško igro Kako je Tonkica kupovala kruh v zagrebški Mali sceni (nominirana je bila za Nagradu hrvatskog glumišta v kategoriji najboljša predstava za otroke leta 2005, na srečanju ASSITEJ-a v Čakovcu pa je tega leta dobila tri nagrade).


Nekaj let je bil umetniški sodelavec festivala Ex Ponto v Ljubljani. Je predsednik International Playwrights Forum-a, International Theatre Institutea (ITI), ter član Hrvatskog društva dramskih umjetnika in Hrvatskog novinarskog društva. Od leta 2000 predava Lutkarstvo i scenska kultura na splitski Filozofski fakulteti.


Objavil je knjige Kazališni sat i druga drama (1995), Nova hrvatska drama (2002), Tin – trideset godina putovanja (2005), Peta strana svijeta (2006) in Zapisi iz kazališnog sumraka (2007).


Veliko potuje, potopise pa objavlja v številnih hrvaških časnikih. Trenutno piše knjigo o nedavno končanem trimesečnem potovanju z lokalnimi prevoznimi sredstvi po cesti od Xiana na Kitajskem do Splita.

Drame

  • Gledališka ura

Otroške igre

  • Kako je Tonkica kupovala kruh

Sodelovanje s slovenskimi gledališči in režiserji

Dramaturgije

Nagrade

  • 2005 nagrada ASSITEJ-a v Čakovcu

Bibliografija

  • 2007 Zapisi iz kazališnog sumraka
  • 2006 Peta strana svijeta
  • 2005 Tin – trideset godina putovanja
  • 2002 Nova hrvatska drama
  • 1995 Kazališni sat i druga drama

Galerija

Zunanje povezave