Jernej Gašperin

Foto: Aljoša Rebolj

Življenjepis

Jernej Gašperin se je rodil 3. decembra 1989 na Jesenicah. Na ljubljansko AGRFT se je vpisal leta 2008 ter študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Matjaža Zupančiča in Borisa Ostana, kjer je tudi diplomiral. Leta 2012 je nastopil v diplomskih uprizoritvah Potohodec Daneta Zajca (r. Zala Sajko) in Zadet pravi čas Davida Ivesa (r. Milan Golob). Za vlogo Jerneja v kratkem igranem filmu Beli zajec (r. Boris Bezić) je leta 2011 prejel akademijsko nagrado zlatolaska.

Že v času študija je veliko nastopal na raznih profesionalnih odrih. Videli smo ga v uprizoritvi Nickel Stuff Bernarda-Maria Koltésa (r. Ivica Buljan, SMG, 2011), performansu po motivih Tomaža Šalamuna Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana (r. Ivica Buljan, Mini teater, 2011), otroški predstavi po motivih Oscarja Wilda Na vrtu sebičnega velikana (r. Attila Antal, Mini teater, 2011), uprizoritvi Cvetje v jeseni Ivana Tavčarja v priredbi Marka Čeha (r. Marko Čeh, Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom, 2011) ter Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže (r. Ivica Buljan, SNG Drama Ljubljana, 2012). Na odrskih deskah MGL je prvič nastopil, ko je vskočil v vlogo Luigija v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja (r. Marko Manojlović, 2011). V MGL je med drugim nastopil v uprizoritvah Komedija z ženskami Heinerja Müllerja (r. Ivica Buljan), Gola Viktorije Rangelove (r. Alen Jelen), Cafe Dada Jaše Kocelija (v avtorjevi režiji), Samorastniki Simone Hamer (r. Eva Nina Lampič), 3 zime Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Svetovalec Mileta Koruna (r. Nina Rajić Kranjac), Strašni starši Jeana Cocteauja (r. Alen Jelen), Kresnice Tene Štivičić (r. Nina Rajić Kranjac). Bil je Corvino v Volponeju Bena Jonsona in Stefana Zweiga (r. Diego de Brea), Franc Kadivec v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja (r. Matjaž Zupančič). Igral je v Žalostinkah Jerneja Potočana (r. Jan Krmelj).

Zaigral je tudi na filmu, in sicer v celovečernem prvencu Klemna Dvornika Kruha in iger (2011),v filmskem projektu Vsak pravi pesnik Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga (2014), v glavni vlogi v celovečernem filmu Utrip ljubezni Borisa Petkovića (2015) … Občasno sodeluje tudi pri kratkih študentskih filmih.

Redno sodeluje tudi z Radiotelevizijo Slovenija v raznovrstnih radijskih in televizijskih projektih. Nastopil je v dveh sezonah televizijske nadaljevanke Nova dvajseta (2013–2015). Sodeloval je v kriminalnih serijah Jezero Tadeja Goloba (r. Matevž Luzar) in V imenu ljudstva (r. Vojko Anzeljc). Je del ekipe Mini teatra, kjer občasno igra večkrat nagrajeno predstavo Macbeth after Shakespeare/Macbeth po Shakespearu v režiji Ivice Buljana. Je redni sodelujoči na koncertih AGRFT&MGL. V sodelovanju z zavodom Muzeum je 2019 odigral glavno vlogo v predstavi Rojstvo Venere Iva Svetine v režiji Barbare Novakovič.

Je član igralskega ansambla MGL od 1. oktobra 2012.

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave