Jože Hrovat

Iz Geslo


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Življenjepis

Igralec Jože Hrovat se je rodil 7. marca 1955 v Kočevju. Študij na AGRFT v Ljubljani je zaključil leta 1978 in se takoj zaposlil v PDG Nova Gorica, kjer je igral štiri desetletja.

Nastopil je v več kot 100 uprizoritvah, v nekaterih igral tudi različne vloge. Med takšnimi sta bili zelo odmevni komorna igra Dva, v kateri se je levil skozi kar enajst vlog, in velika freska Medtem, nagrajena kot najboljša predstava Borštnikovega srečanja. Sooblikoval je še dve uprizoritvi, ki sta bili nagrajeni kot najboljši Borštnikovega srečanja, bil je Srčni fant v Ljudožercih in Brodin v Rdečih nosovih. Vključen je bil v še več izstopajočih ansambelskih uprizoritev, med njimi Mesec dni na kmetih, Cyrano de Bergerac, Krst pri Savici, Ljubezen dobrega moža, Tistega lepega dne, Kobilice ali Moj oče igra loto, Ondina in Macbeth. Za dramsko igro je prejel priznanje ZDUS za vlogi Jerneja v Vorancu in Guya Jonesa v Razglašenem zboru (1991) ter nagrado žlahtni komedijant za vlogo v skupini rokodelcev v Snu kresne noči na Dnevih komedije (2003). Posebej izstopajoče so bile tudi njegove kreacije v uprizoritvah Dolgega dne potovanje v noč (Edmund Tyrone), Ta nori dan (Figaro), Ni tako slabo kot zgleda (Gerald Allsop in George Hills), Glengarry Glen Ross (Dave Moss), Neskončni šteti dnevi (Ata), Stari ko zemlja, kakšnih petinštirideset (Monroe), Baron Münchhausen (Vojvoda) in nazadnje v Jakiš in Pupče (Stari Harupče).

Igral je v ameriškem celovečercu Železni križec, nemškem TV filmu Belo in črno kot dnevi in noči ter v slovenskih filmih, nadaljevankah in TV filmih Bele trave, To so gadi, Prva šolska naloga, Draga moja Iza, Dražgoška bitka, Nasvidenje v naslednji vojni, Dediščina, Rodna letina, P. S. – Prstan, Primož Trubar, Rudolf Maister, Očeta Vincenca smrt, Heretik, Sladke sanje.

Kot režiser je ustvaril vrsto odličnih ljubiteljskih predstav, največ v Prosvetnem društvu Štandrež.

Umrl je 29. oktobra 2020.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

  • 1986 Sholar Janez; Heretik, r. Andrej Stojan, Viba film in RTV Ljubljana
  • 1980 Frenk; Nasvidenje v naslednji vojni, r. Živojin Pavlović, Viba film in Vesna film Ljubljana
  • 1979 Partizan; Draga moja Iza, r. Vojko Duletič, Viba film in Vesna film Ljubljana

Nagrade

  • 2003 Nagrada Žlahtni komedijant skupini rokodelcev (Janezu Starini, Ivu Barišiču, Danijelu Malalanu, Iztoku Mlakarju, Milanu Vodopivcu in Jožetu Hrovatu) v uprizoritvi Sen kresne noči, Dnevi komedije, Celje
  • 1991 Priznanje ZDUS za vlogi Jerneja v uprizoritvi Voranc in Guya Jonesa v uprizoritvi Razglašeni zbor

Literatura

  • Slovenski gledališki letopisi od 1987/88 do 2004/2005, Slovenski gledališki in filmski muzej Ljubljana, izbral in uredil Štefan Vevar
  • Spletna stran Filmskega sklada Slovenije (http://www.film-sklad.si/)
  • Spletna stran repertorja slovenskih gledališč Sigledal.REP (http://www.sigledal.org/rep)
  • SNG Nova Gorica

Zunanje povezave