Judita Zidar

Iz Geslo

Foto: Aljoša Rebolj

Življenjepis

Dramska igralka Judita Zidar se je rodila 12. junija 1960 v Ljubljani. Leta 1987 je diplomirala na AGRFT v Ljubljani v letniku profesorja Zvoneta Šedlbauerja. Diplomirala je z vlogo Varje v uprizoritvi Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova (r. Zvone Šedlbauer), ki je nastala v redni produkciji SNG Drama Ljubljana.

Že med študijem je igrala tudi v profesionalnih produkcijah, in sicer tako v gledaliških institucijah kot v izveninstitucionalnih skupinah. Nastopila je v Nočnih prizorih Draga Jančarja (r. Tomaž Pandur, Tespisov voz, 1984) in Retrogardističnem dogodku Marija Nablocka (r. Dragan Živadinov, Gledališče sester Scipion Nasice, 1985) ter v uprizoritvah Veliki briljantni valček Draga Jančarja (r. Zvone Šedlbauer, SNG Drama Ljubljana, 1985), Srečanje na Dunaju Denisa Poniža (r. Barbara Hieng, SNG Drama Ljubljana, 1986) in U slovenačkim gorama Žarka Petana, Ervina Fritza in Urbana Kodra (r. Žarko Petan, MGL, 1987).

Po študiju leta 1987 se je zaposlila v Prešernovem gledališču v Kranju, kjer je ostala do leta 1994. Tu je med drugim igrala Evo v Božanski tragediji Emila Filipčiča (r. Vito Taufer, 1989), Marto v Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Barbara Hieng Samobor, 1990) in Noro v Nori Henrika Ibsena (r. Dušan Mlakar, 1992). Leta 1994 je prejela nagrado Prešernovega sklada.

Novembra 1995 pa je postala stalna članica MGL. Leto zatem je prejela Dnevnikovo nagrado za vlogo Kris v uprizoritvi Ljubezen, seks in terapija Tonyja Dunhama (r. Matija Logar). V MGL je med drugim igrala Johanne Luise Heiberg v Iz življenja deževnikov Pera Olova Enquista (r. Aleš Novak), Inno v Koljadovi Murlin Murlo (r. Matjaž Latin), Vi v Spominu vode Shelagh Stephenson (r. Zvone Šedlbauer), Mirjano v Drami o Mirjani in tistih okrog nje Ivorja Martinića (r. Dušan Jovanović) ter Mill Lavarello v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić).

Pogosto jo je bilo mogoče srečati tudi v eksperimentalnih in komornih gledališčih. Med njene pomembnejše dosežke v drugih gledališčih sodijo vloga Markize de Merteuil v Kvartetu Heinerja Müllerja (r. Jaša Jamnik, Drama SNG Maribor, 1989), Janet v mjuziklu Rocky Horror Picture Show (ŠTUK Maribor in Cankarjev dom, 1988), nastop v gledališkem omnibusu Pet in pol (več režiserjev, EG Glej, 1989), Nirvana v uprizoritvi Pot do Nirvane Arthurja Kopita (r. Jaša Jamnik, Gledališče Koper, 2002) in Lady Macbeth v avtorskem projektu Macbeth po predlogi Williama Shakespeara (r. in kor. Matjaž Farič, Flota, 2008).

Igrala je v številnih celovečernih, kratkih in TV filmih ter nadaljevankah, med drugim v: Draga moja Iza (r. Vojko Duletič, 1979), Dediščina (r. Matjaž Klopčič, 1984), Supervitalin (r. Slavko Hren, 1984), Rodna letina (r. Janez Drozg, 1985), Ilegalček (r. Lado Troha, 1985), Veter v mreži (r. Filip Robar Dorin, 1989), Operacija Cartier (r. Miran Zupanič, 1991), Radio.doc (r. Miran Zupanič, 1995), Felix (r. Božo Šprajc, 1995). Sodelovala je tudi pri številnih radijskih igrah.

V MGL je zaposlena od 1. 11. 1995.

Video

MGL, Caryl Churchill Punce in pol, r. Jaka Andrej Vojevec

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Vloge na radiu

Nagrade

  • 2012 Dnevnikova nagrada za vlogo Mill Lavarello v Dlje od najdlje Zinnie Harris
  • 1996 Dnevnikova nagrada za vlogo Kris v Ljubezni & seks & terapija T. Dunhama, MGL
  • 1994 Nagrada Prešernovega sklada za vloge v zadnjih dveh letih v PG Kranj, predvsem za vlogo Nore v Nori H. Ibsena

Viri in literatura

Zunanje povezave