Klemen Markovčič

Iz Geslo


Življenjepis

Diplomiral je leta 2004 na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu – Oddelek za gledališko režijo in radiofonijo. Po vrnitvi v domovino, od leta 2006, deluje kot zunanji režiser v uredništvu igranega programa Radia Slovenija. Do sedaj se je podpisal pod številne gledališke in radijske režije ter realizacije.

V gledališču se posveča predvsem produkciji za otroke in mlade. Leta 2010 je Črkolandija, radijska igra za otroke, v njegovi režiji zastopala Radio Slovenija na mednarodnem festivalu radijske igre za otroke Prix Ex Aequo v Bratislavi.

Je član strokovnih dramskih in gledaliških združenj (SC in HC ITI, ZDUS). Bil je tudi vodja dveh mednarodnih gledaliških delavnic v sklopu Dramske kolonije Motovun (v organizaciji HC ITI 2006 in 2007) in je bil osem let mentor in vodja gledališke dejavnosti na Gimnaziji Poljane Ljubljana (1996–2004). Za številne časopise in strokovne revije pripravlja recenzije, intervjuje in druge članke (Delo /Ona in Polet/, Otrok in knjiga, Maska, Večer, Razgledi idr.).

Režije

Nagrade

Zunanje povezave