Krešimir Dolenčić

Iz Geslo

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Rojen je leta 1962 v Zagrebu, kjer je obiskoval srednjo glasbeno šolo, klasično gimnazijo in Akademijo dramskih umetnosti. Gledališču se je začel posvečati že v gimnazijskih letih. Kot študent je bil asistent mnogim hrvaškim uveljavljenim režiserjem dramskih in opernih predstav ter samostojno režiral v hrvaških poklicnih dramskih gledališčih (HNK v Zagrebu, Splitu in Reki, Gavella, &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Komedija idr.) ter na različnih festivalih kot so: Dubrovniški poletni festival, festival Splitsko poletje ter Reške poletne noči. Deloval je tudi kot asistent na igralskem oddelku zagrebške Akademije dramskih umetnosti, kjer tudi sedaj predava igro, bil je Fullbrightov štipendist (1996, Rice University Huston), igro za študente in diplomante opernega petja je predaval na Trinity College of Music v Londonu (1999).

Podpisal se je pod režijo več kot 40 gledaliških predstav in tako na oder postavil besedila mnogih avtorjev (od Machiavellija, Držića, Shakespeara, Molièra, Gogolja, Verna, Wilda pa vse do Iljfa in Petrova, Giradouxa, Brechta ter sodobnih avtorjev (H. Pinter, A. Tonković Dolenčić, I. Vidić itd.)

Prav tako pa je zrežiral že več kot 40 opernih predstav na Hrvaškem, v Sloveniji, Veliki Britaniji, ZDA in na Kitajskem (G. Verdi: Rigoletto, Aida; G. Puccini: Triptih, Madama Butterfly; W. A. Mozart: Così fan tutte, Čarobna piščal; J. Offenbach: Hoffmannove pripovedke, I. Stravinski: Kralj Ojdip, H. Purcell: Indijanska kraljica, Dioklecijan; F. Poulenc: Pogovori karmeličank, C. Debussy: Pelej in Melisanda, G. Donizetti: Lucia di Lammermoor, Hči polka, Ljubezenski napoj; J. Gotovac: Ero z onega sveta, I. pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski, C. Saint-Saëns: Samson in Dalila, I. Tijardović: Spli'ski akvarel, C. Gounod: Faust, G. Rossini: Seviljski brivec, Viljem Tell; J.-B. Lully: Plemeniti meščan, S. Bradić: Crux dissimulata idr.).

Prejel je številne domače in tuje nagrade, med njimi nagrado Združenja evropskih festivalov Denis de Rugemont, prestižno nagrado Tita Strozzija in tri odlikovanja Republike Hrvaške. Več let je uspešno vodil priznano hrvaško gledališče Gavella. Ustvarja tudi scenarije in režira dogodke – od otvoritvenih in sklepnih svečanosti do dogodkov v okviru športnih prireditev doma in v tujini ter velikih koncertov.

Na našem odru je režiral Offenbachove Hoffmannove pripovedke (1992), triptih Puccinijevih oper Plašč, Sestra Angelika in Gianni Schicchi (1993), Debussyjevo opero Pelleas in Melisanda (1997) ter operi Oedipus Rex Stravinskega in Trionfo di Afrodite Carla Orffa (1998), na odru Festivala Ljubljana pa Adamičevo Sneguljčico (1993).

V Šanghaju in Pekingu je režiral Verdijevo Aido, pri kateri je sodelovalo več kot 2800 izvajalcev.

Za svoje umetniško delo je tako na Hrvaškem kot v tujini prejel več kot trideset nagrad (Judita, Zlatni smijeh, Priznanja Gavellinih večeri, Marul, Naj, naj festival …), prav tako je prejemnik nagrade Denis de Rougemont za najboljšega mladega umetnika, ki ga podeljuje Združenje evropskih gledaliških festivalov, večkratni nagrajenec Hrvaškega društva dramskih umetnikov ter dobitnik prestižne nagrade Tito Strozzi. Prejel je tudi dve odlikovanji Republike Hrvaške. Poleg gledališke in operne režije piše scenarije za različne manifestacije, proslave, športne prireditve in koncerte. Je docent na zagrebški Akademiji dramske umetnosti, na kateri predava igro na dodiplomskem študiju gledališke igre ter v drugem letniku magistrskega študija.

Režije

Viri in literatura

Zunanje povezave