Leo Kulaš

Življenjepis

Leo Kulaš, slovenski scenograf in kostumograf, se je rodil 26. junija 1960 v Metkovićih na Hrvaškem. Na Akademiji uporabnih umetnosti v Beogradu je diplomiral na smeri slikarstvo – kostumografija leta 1984.


V državah na ozemlju bivše Jugoslavije je ustvaril več kot sto petdeset kostumografij v dramskih, baletnih in opernih predstavah ter prejel številna priznanja in nagrade (npr. nagrado Združenja dramskih umetnikov Hrvaške za kostumografijo v predstavi Buzdo in Marul.) Prav tako je bil reden gost v Theater an der Ruhr, kjer je sodeloval z Robertom Ciullijem in Paolom Magellijem.


V prvem obdobju svojega ustvarjanja je redno sodeloval s kostumografko Svetlano Vistintin. Celoten opus v sedmih Pandurjevih predstavah iz obdobja SMG in Drame SNG Maribor sta ustvarila skupaj. Visoko estetizarana kostumografija, izdelana in premišljena v vsem svojem razkošju tudi v detajle, je požela mnogo priznanj in pozitivnih kritik in bila tudi nagrajena. Za kostumografijo v predstavi La divina commedia je s Svetlano Visintin prejel Borštnikovo nagrado leta 1993 in Nagrado Prešernovega sklada leta 1994.

Ves čas svojega ustvarjanja v slovenskem gledališkem prostoru in tudi preko meja, vse do danes, je reden sodelavec režiserja Eduarda Milerja, s katerim sodelujeta pri uprizoritvah klasičnih kot sodobnih dramskih tekstov.


V sedanji fazi svojega ustvarjanja ga pogosto srečamo v navezavi s Samom M. Strelcem in Ernestom M. Binderjem. Za kostumografijo v uprizoritvi ljubljanske Drame Katica iz Heilbronna v Binderjevi režiji je prejel svojo drugo Borštnikovo nagrado za kostumografijo (2008). Več kot očitno pa je za svoj estetsko izčiščen in fantazijsko bogat izraz našel novo področje in novega sodelavca, kjer je njegovi domišljiji pot široko odprta. Balet in Edward Clug.


Izredno bogato, raznovrstno in plodno delo občasno obogati še s skokom v filmski svet. Svojo kostumografijo je prispeval v desetih slovenskih filmih.

Video

Patrick Marber Od blizu, r. Dino Mustafić, Drama SNG Maribor, premiera 05.02.2010

Kostumografije v gledališču

2011-

2001-2010

1991-2000

  • 1992 Carmen, popoldan na robu evropske zgodovine, r. Tomaž Pandur, Drama SNG Maribor

1981-1990

Kostumografije na filmu in televiziji

  • 2005 Ljubljana je ljubljena, r. Matjaž Klopčič, Arsmedia, Ljubljana
  • 1999 Blues za Saro, r. Bojan Jurjaševič, Casablanca, Ljubljana
  • 1997 Tretje oko, r. Bojan Labovič, TV Slovenija
  • 1997 Moj prijatlj Arnold, kratki TV film, r. Boris Jurjaševič, TV Slovenija
  • 1996 Junaki petega razreda, r. Boris Jurjaševič, TV Slovenija
  • 1996 Peter in Petra, r. Franc Arko, TV Slovenija
  • 1995 Carmen, r. Metod Pevec, E-motion film in Vertigo, Ljubljana
  • 1994 Nebo nad Ženavljami ali Dan ko nam je Evropa padla na glavo, r. Filip Robar Dorin, TV Slovenija
  • 1993 Nasmeh pod pajčolanom, r. Tugo Štiglic, TV Slovenija

Scenografije

Nagrade

Viri in literatura


Zunanje povezave