Loški oder


Opis

Kulturno društvo iz Škofje Loke, ki na področju gledališke dejavnosti deluje na polprofesionalni ravni, izhaja pa iz tradicije, ki sega v leto 1903. Takrat je bil po načrtih Angela Molinarja zgrajen društveni dom. Pobudnik in glavni investitor gradnje je bilo Katoliško društvo rokodelskih pomočnikov. Z izgradnjo dvorane se je začelo na Spodnjem trgu vsestransko kulturno življenje. Prva igra, uprizorjena v novi dvorani, je bila Mlini pod zemljo, v kateri so nastopali le moški, saj tedaj ženske še niso smele igrati. V 120-letno zgodovini je bila v tem prostoru vedno prisotna gledališča dejavnost. Tako je bilo celo v času nemške okupacije med drugo svetovno vojno, ko so se tam odvijali varietejski nastopi za nemške vojake.

Gledališko kulturno društvo je v svoji zgodovini delovalo pod različnimi imeni, ime Loški oder Škofja Loka pa nosi od leta 1974. V poznih 80. letih je postal Loški oder polpoklicno gledališče s strokovno upravo in profesionalnimi režiserji, lektorjem, scenografi in kostumografi na eni strani ter ljubiteljskimi igralci na drugi strani.

Repertoar sestavljajo pretežno komični žanri in otroške predstave, gledališče pa gosti tudi uprizoritve drugih slovenskih gledališč. Vsako leto pripravijo eno do dve premieri za odraslo občinstvo, eno do dve za otroško in morda eno tudi za mladinsko. Organizirajo tudi abonma, ki je sestavljen iz predstave domače gledališke skupine in štirih gostujočih predstav iz poklicnih gledališč. Za otroke pripravljajo sobotne matineje. Konec junija za Historial pripravijo igro na ulici, decembra pa vsako leto na Loškem odru podelijo nagrade Staneta Severja za igralske dosežke. Znameniti igralec je namreč prav na Loškem odru premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo.

Letno Loški oder pripravi okoli 100 dogodkov, ima pa le dva zaposlena, in sicer direktorico ter tehnika.

Zunanje povezave

Viri in literatura