Luka Jamnik

Iz Geslo


Življenjepis

Skladatelj, instrumentalist in producent Luka Jamnik se je rodil leta 1982. Od leta 2006 je član skupine Laibach, s katero je do danes nastopil že na več kot 300 koncertih po Evropi, Aziji in Severni Ameriki. S skupino Laibach so ustvarili več simfoničnih del.

Leta 2014 je po naročilu Festivala sodobne glasbe Ultima v Oslu nastala elektronsko-simfonična kompozicija Olaf Trygvason Poem, ki so jo zasnovali na osnovi nekaterih motivov nedokončane Griegove opere. Leta 2016 je nastala tridesetminutna kompozicija za simfonični orkester, zbor, elektroniko in skupino Laibach, Krst pri Savici, ki jo so premierno izvedli v Križankah. Leta 2018 je po naročilu poljskega inštituta Adam Mickiewicz v sklopu stote obletnice poljske neodvisnosti nastala Polonia, štiristavčno delo za simfonični orkester, zbor in skupino Laibach po motivih Sinfonie Sacre Andrzeja Panufnika.

Sledilo je devetdesetminutno delo Alamut, napisano za simfonični orkester, zbor, eksperimentalni zbor, skupino Laibach in tradicionalni orkester Karnay. Delo je nastalo po motivih romana Alamut avtorja Vladimirja Bartola in v sodelovanju z dvema iranskima skladateljema, Nimo A. Rowshanom in Samimijem Mofakhanom.

Luka Jamnik ustvarja tudi scensko glasbo. Sodeloval je z več slovenskimi in tujimi gledališči: dvakrat z Mestnim gledališčem ljubljanskim, z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, z Residenztheater v Münchenu in s Schauspielhaus v Düsseldorfu.

Kot producent, skladatelj in/ali instrumentalist je sodeloval pri nastanku več plošč skupine Laibach: Spectre (2014), Revisited (2020), We Forge The Future (2021) idr.

Skupaj s Sašo Vollmaierjem in Izidorjem Leitingerjem je član tria VOZK, pri katerem v lastnih kompozicijah združujejo prvine komponirane glasbe, improvizacije, elektronike in popularne glasbe, kar prepletajo tudi s sodobnim plesom.

Luka je tudi član alternativno-popularne zasedbe Kamerad Krivatoff.

Piše tudi takrat, ko ga spodbudijo drugi. Na pobudo mladega saksofonista Domna Korena je leta 2018 nastala kompozicija Pena prelom, napisana za altovski saksofon in elektroniko, ki so jo izvedli na Svetovnem kongresu saksofonistov v Zagrebu in v Slovenski filharmoniji.

Glasba

2020 - 2023

  • 2022 Avtor glasbe; Ira Ratej, Ana Duša, Iza Strehar, Luka Jamnik BOLJŠI SVET, r. Gregor Gruden, Mestno gledališče ljubljansko

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave