Manca Lipoglavšek


Foto: Domen Lušin

Življenjepis

Manca Lipoglavšek se je rodila leta 1999 v Ljubljani.

Med leti 2014 in 2018 je obiskovala Gimnazijo Šentvid, kjer je bila del gledališke skupine Teater Curriculum Vitae, s katero je soustvarila številne predstave in leta 2017 osvojila nagrado na Festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije. Od leta 2019 dalje s Teatrom Curriculum Vitae ponovno sodeluje, tokrat v vlogi dramaturginje, avtorice besedil ter asistentke mentorice in režiserke.

Leta 2021 je z najvišjo oceno diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer Dramaturgija in scenske umetnosti. Z diplomsko nalogo z naslovom Prisotnost v odsotnosti: primerjalna analiza položaja žensk v starejšem evropskem in azijskem gledališču je leta 2021 prejela tudi akademijsko Prešernovo nagrado.

Trenutno zaključuje študij na magistrskem programu Dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT.

V času študija je soustvarjala več študijskih produkcij: Kazimir in Karolina, r. Žiga Hren in Aljoša Živadinov; On Line Čehov, r. Žiga Hren in Aljoša Živadinov Zupančič; Noži v kurah, r. Žiga Hren; poleg tega pa še nikoli izveden projekt Striček Vanja, r. Žiga Hren in Aljoša Živadinov.

Kot asistentka dramaturginje je sodelovala pri predstavah Češnjev vrt, r. Janusz Kica, Avgust v okrožju Osage, r. Janusz Kica, in Nora, r. Nela Vitošević, vse v Mestnem gledališču ljubljanskem.

S sošolko in dramaturginjo Heleno Šukljan je soustvarila avtorski projekt Dramakurbija, kjer je sodelovala kot soavtorica besedila, sorežiserka, sodramaturginja in soigralka. Dramakurbija je gostovala tudi na več festivalih: leta 2021 na 51. Tednu slovenske drame ter leta 2022 na PPF Mladi ter na AGRFT Festivalu.

Poleg gledališke umetnosti se je v času študija ukvarjala tudi s filmom. Kratki igrani film Nočko, mami!, r. Aljoša Nikolić, pri katerem je sodelovala kot soscenaristka, je bil prikazan na 25. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Film je sodeloval tudi na dveh festivalih v tujini: Filmski festival Herceg Novi (2022) in Pulski Filmski Festival (2022). Leta 2020 je kot soscenaristka in igralka soustvarila kratki igrani film Vse ali nič, r. Maj Rebolj, s katerim je ekipa sodelovala na filmskem maratonu Muvit.

Dramska dela, recenzije in strokovne članke objavlja v različnih revijah in publikacijah (npr. Akademijski blog, Akademijski list, ADEPT, KINO!, SiGledal, gledališki listi, ipd.)

Leta 2019 je na AGRFT soustanovila Borštnik blog, kasneje Akademijski blog, v katerem je kot del uredništva delovala do leta 2021.

Od leta 2020 do danes deluje kot odgovorna urednica revije sodobnih gledaliških in filmskih ustvarjalcev ADEPT.

Kot prevajalka je sodelovala pri zborniku Drama, tekst, pisava 2, ur. Petra Pogorevc in Tomaž Toporišič, ki je izšel kot del zbirke Knjižnice MGL.

S povabilom in mentorstvom Alda Milohnića je leta 2021 sodelovala na dogodku Hočem osvojiti svet 2.1 z uprizoritvijo svojega dramskega besedila Hočem osvojiti svet 3.1, r. Jure Srdinšek.

Leta 2022 je sodelovala na mednarodnem seminarju Into the future v Performing Arts Forumu v Franciji na vabilo profesorja Alda Milohnića in Snelle Ingrid Hall, dekanje plesne akademije na Oslo National Academy of the Arts.

Njeno dramsko besedilo Belina je bilo bralno uprizorjeno v okviru 49. Tedna slovenske drame, r. Živa Bizovičar.

Na 57. Festivalu Borštnikovo srečanje je krstno bralno uprizoritev doživelo njeno besedilo Zamrzovanje, r. Jure Srdinšek. Na 57. Festivalu Borštnikovo srečanje je bila premierno uprizorjena tudi hibridna monodrama Ženska z vrečkami, pri kateri je sodelovala kot dramaturginja.

Za (post)dramsko besedilo Zamrzovanje je bila na 53. Tednu slovenske drame nominirana za nagrado za mlado dramatičarko.

Dramaturgije

2020-

 • 2023; asistentka dramaturginje; Henrik Ibsen NORA, r. Nela Vitošević, Mestno gledališče ljubljansko
 • 2022; Helena Šukljan ŽENSKA Z VREČKAMI, r. Helena Šukljan, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in Festival Borštnikovo srečanje
 • 2022; Ana Obreza STVARJENJE, r. Jana Ratkai, Teater Curriculum Vitae, Zunajinstitucionalni projekti
 • 2021; asistentka dramaturginje; Tracy Letts AVGUST V OKROŽJU OSAGE, r. Janusz Kica, Mestno gledališče ljubljansko
 • 2021; asistentka dramaturginje; Anton Pavlovič Čehov ČEŠNJEV VRT, r. Janusz Kica, Mestno gledališče ljubljansko
 • 2021; dramaturginja, igralka; Manca Lipoglavšek, Helena Šukljan DRAMAKURBIJA, r. Manca Lipoglavšek in Helena Šukljan, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
 • 2021; David Harrower NOŽI V KURAH, r. Žiga Hren, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
 • 2021; Anton Pavlovič Čehov TRAGIK PO SILI, r. Jana Ratkai, Teater Curriculum Vitae, Zunajinstitucionalni projekti
 • 2020; ON LINE ČEHOV, r. Žiga Hren in Aljoša Živadinov Zupančič, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
 • 2020; Manca Lipoglavšek ZADNJA VIOLINA, r. Manca Lipoglavšek, Teater Curriculum Vitae, Zunajinstitucionalni projekti
 • 2020; dramaturginja, igralka; Ödon von Horváth KAZIMIR IN KAROLINA, r. Žiga Hren in Aljoša Živadinov Zupančič, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Dramska besedila

 • 2022 Zamrzovanje
 • 2022 Črna vdova: vaje v pajčevini
 • 2021 Dramakurbija
 • 2019 Zadnja violina

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave