Marek Bečka

Iz Geslo


Življenjepis

Marek Bečka, rojen leta 1964 v Pilsenu, je v svoji bogati gledališki karieri (diplomiral je na Gledališki akademiji v Pragi – DAMU) kot igralec igral v gledališču DRAK, Hradec Kralowe, in kasneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne predstave za najmlajše.

Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky (Buhteljni in lutke), v katerem je ustvaril več kot 30 predstav; nekatere od njih pozna tudi slovenska publika, saj so jo navduševale na več mednarodnih festivalih LUTKE, Mini poletje za otroke, Poletni lutkovni pristan v Mariboru ter Primorski poletni festival.

Leta 2005 je prvič sodeloval z Mini teatrom s projektom Obuti maček, namenjenim najmlajšemu občinstvu, je del tiste ustvarjalne usmeritve Mini teatra, ki znane literarne predloge jemlje kot podlago za raziskovalne lutkovne predstave in tega medija nasploh. Podobno je bila tudi pri Srečnem kraljeviču Oscarja Wilda in Luisa Zornoze Boya. Sodelovanje z Mini teatrom je Bečka uspešno nadaljeval leta 2008 s samosvojo posodobitvijo Mizice, pogrni se in leta 2010 s humorno preobleko zdaj že večkrat tudi mednarodno nagrajene Mini teatrove Sneguljčice. Leta 2013 je v Mini teatru zaživela Bečkova priredba angleške pravljice Pogumna Molly, v sezoni 2015/16 pa pripravlja svojstveno Zlatolasko.


Bečkove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta.

Režije

Nagrade

  • 2011 Nagrada 6. bieanala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije za režijo predstave Sneguljčica, Mini teater, Ljubljana

Viri in literatura

Mini teater

Zunanje povezave