Marija Vogelnik

Iz Geslo


Življenjepis

Marija Vogelnik se je rodila v Ljubljani, 15. oktobra 1914. Leta 1939 je diplomirala na oddelku za arhitekturo Tehnične fakultete v Ljubljani, med leti 1933 in 1939 obiskovala plesno šolo Mete Vidmar in leta 1950 diplomirala še iz slikarstva v Beogradu, kjer je leta 1952 končala specialko za grafiko. V času študija v Beogradu je delala kot plesna pedagoginja za predšolske otroke, po letu 1953 pa je kot plesna pedagoginja delovala v Ljubljani v okviru Pionirskega doma, obenem pa objavjala kritike o plesnih prireditvah. Bila direktorica Šole za oblikovanje in urednica plesno-baletnega programa na televiziji Ljubljana, avtorica nekaj scenarijev za TV balete (Oblike gibanja, Pisalni stroj), v sedemdesetih pa je vodila tudi ljubiteljsko plesno skupino Kinetikon.

Sooblikovala je sodobno slovensko pedagogiko in se z Meto Vidmar uvrstila med utemeljiteljice sodobnega slovenskega plesa. Bila je pobudnica in organizatorka "Ljubljanskih dnevov plesa" (1975-1981), kot svetovalka pa od leta 1992 stala o strani tudi njihovemu vsebinskemu nadaljevanju z naslovom "Dnevi plesa v Cankarjevemu domu".

V likovni umetnosti se je uveljavila predvsem z ilustracijami za otroke, objavljala je avtorske slikanice, snovala pa je tudi scenografije in kostume za baletne predstave. Napisala je nekaj scenarijev za televizijske balete in priročnikov za likovne pedagoge ter avtorski zgodovinski pregled Sodobni ples na Slovenskem.

Za svoje delo na področju ilustracije je leta 2004 prejela Smrekarjevo nagrado. Umrla je 8. avgusta 2008 v Ukancu.

Scenografije

Kostumografije

Prevodi

Nagrade

  • 2004 Smrekarjeva nagrada za življenjsko delo
  • 1975 plaketa Zlatno pero Beograda
  • 1958 nagrada mlado pokolenje (Beograd)

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Wikipedija

Zunanje povezave