Marko Marin

Iz Geslo


Življenjepis

Režiser in publicist Marko Marin se je rodil 3. aprila 1930 v Gabrovki pri Litiji. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral umetnostno zgodovino in diplomiral leta 1958, naziv doktorja je prejel leta 1972. Študiral je tudi na AIU in leta 1963 diplomiral iz režije, že leta 1964 pa se je na Akademiji zaposlil kot asistent prof. Filipu Kumbatoviču. Od leta 1998 je bil redni profesor za gledališko zgodovino. Predaval je tudi na univerzah na Dunaju, Leipzigu in Barceloni. Od leta 2007 pa je zaslužni profesor ljubljanske Univerze.


Med študijem na Akademiji in vse do leta 1969 je delal kot režiser in pomemben je bil njegov prispevek za Mestni oder Koper, saj se nikoli ni sprijaznil z ukinitvijo koprskega gledališča.


Bil je eden vidnejših dolgoletnih delegatov pri Mednarodni zvezi za gledališke raziskave, zelo pomembni so tudi njegovi znanstveni in strokovni sestavki o posameznih poglavjih iz zgodovine slovenskega gledališča (L. Kordeš in prve zamisli o SNG, Škofjeloški pasijon, Ruške verske igre) pa tudi umetnostnozgodovinske razprave (F. Kurz zum Thurn und Goldenstein). Izdal je publikacijo O pristnosti portretov Franceta Prešerna (1969). Pomembno je njegovo delo pri obnavljanju mirnskega gradu v dolini reke Mirne na Dolenjskem. Poleg večletnega obnavljanja mirnskega gradu pa se je navduševal tudi nad proučevanjem Eme Krške in prispeval nekaj pomembnih znanstvenih spoznanj o tej pomembni redovnici.


Umrl je v 85. letu starosti v Ljubljani januarja 2015.

Režije

Nagrade

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • ZDUS

Zunanje povezave