Maruša Oblak

(Preusmerjeno s strani Maruša Geymayer Oblak)
Foto: Luka Kaše

Video

Maruša Oblak Diva svetnica mati prasica, SMG

Življenjepis

Igralka Maruša Oblak se je rodila 29. januarja 1966 v Kranju. Po končani Gimnaziji na Jesenicah, se je leta 1984 vpisala na AGRFT, kjer je diplomirala leta 1988 in opravila magisterski študij pod mentorstvom Štefanije Drolc leta 1999 (specializacija Interakcija med gibom in besedo v modernem gledališču, produkcija s predstavo Moskovsk). Že od konca študija je kot igralka članica SMG.

Od začetkov svojega delovanja je bila Maruša Oblak aktivna v vsej paleti igralskega ustvarjanja, od tradicionalnih do eksperimentalnih in avantgardnih projektov, tako neodvisnih kot institucionalnih, najvidnejše vloge pa je ustvarila v SMG v predstavah kot so: Šeherezada (T. Pandur), Zenit (Rdeči pilot), prvih predstav Koreodrame. Med l.1990-93 je sodelovala tako v eksperimentalnih, kot tudi v institucionalnih gledaliških produkcijah v tujini (Italija, Avstrija in Švica).

Od l. 1993 se je ponovno vrnila v SMG in tam sodelovala v številnih predstavah M. Pograjca, E. Milerja, D. Živadinova, V.Tauferja, M. Bergerja, D. de Brea, J. Lorencija. Vedno se je izjemno znašla v predstavah novih estetik, včasih z neverbalnimi sredstvi, vedno z veliko ekspresivnostjo.

Od sredine 90. let se ukvarja tudi s poučevanjem igre - Gilš, DŠBB, poleg tega pa vodi igralske delavnice in seminarje doma in v tujini, preko tega dela se je že sredi 90' let občasno preizkusila z gledališko režijo, 1997 pa je kot prva v Sloveniji vpisala specialistični študij dramske igre (mentor Štefanija Drolc), ki ga je zaključila z monodramsko predstavo Moskovsk v lastni adaptaciji romanu V. Jerofejeva.

L. 2000 je v lastni adaptaciji v SMG ustvarila predstavo Mary Poppins, 2001 pa je premierno doživela njena tretja avtorska predstava Simultan. Poleg tega je dejavna v neodvisni produkciji - »KUD Metrix« in »Fičo Balet«, s katerimi je ustvarila predstave Me3x, Me4x in Me5x5 in od l. 2011 v gibanju Red cabaret, ki žanje ogorčenje in smeh po neodvisnih klubih širom Slovenije.

Kot režiserka je na odru domačega SMG gledališča od 2011 ustvarila še predstavi Diva svetnic mati prasica in Tri prste pod popkom.

L. 2007 je po polletnem bivanju v Belgiji nastopila na Salzburških igrah v mednarodni produkciji Requiem for a metamorphosis slavnega belgijskega režiserja in koreografa Jana Fabra in 2012 v odprti sceni Old vic theatra v Londonu v kabaretu s mednarodno zasedbo Tarot drome v režiji Marise Carnesky in produkciji Carnesky group.

Poznamo jo s TV filma Umetni raj (K. Godina), Agata Schwarzkobler (M. Klopčič) in drugih, glavni vlogi pa je odigrala v filmih Gospodična Mary (M. Klopčič) in Jasnovidka (B.Čakić-Veselič) in serije iz l. 2014 Mamin dan (Matevž Luzer).

Leta 2005 je prejela Severjevo nagrado za vlogo Katarine Medičejske v Kraljici Margot, leta 2002 priznanje ZDUS za vlogi v predstavah Peter Pan in Tri sestre in skupaj s soigralci posebno nagrado žirije Festivala malih odrov na Reki igralski ekipi Treh sester za kolektivno igro, leta 2001 pa zlato piko za Mary Poppins, najbolj pikasto predstavo na Pikinem festivalu v Velenju.

Vloge v gledališču

2011-

 • 2013 Sraka; Svetlana Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado, r. Matjaž Farič, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana
 • 2013 The tower; Tarot Drome, r. Marisa Carnesky, Carnesky group London, VB
 • 2013 Rdeči kabaret, produkcija Red cabaret, Festival rdeče zore in Metelkova mesto

2001-2010

 • 2007 Jan Fabre Rekviem za metamorfozo, r. Jan Fabre, Slovensko mladinsko gledališče
 • 2003 Kraljica mačeha; Jacob in Wilhelm Grimm Sneguljčica in sedem palčkov, r. Vito Taufer, Slovensko mladinsko gledališče
 • 2001 Wendy; James Matthew Barrie – Matjaž Pograjc Peter Pan ali deček, ki ni hotel odrasti, r. Matjaž Pograjc, Slovensko mladinsko gledališče in Lutkovno gledališče Ljubljana

1991-2000

1981–1990

Vloge na filmu in televiziji

 • 2014 Mimi; serija Mamin dan, r. Matevž Luzer, produkcija Perfo in POP TV
 • 2006 Zdenka; Moj sin, seksualni manijak (kratki film), r. Goran Vojnović, Arsmedia Ljubljana
 • 2004 Janja; Jasnovidka, r. Biljana Čakić-Veselič, TV Slovenija
 • 2001 Tiigra (AV – kratki film), r. Nataša Matjašec, Studio Arkadena
 • 2000 Voditeljica; Obsojena (kratki film), r. Anton Tomašič, TV Slovenija
 • 1996 Triptih Agate Schwarzkobler, r. Matjaž Klopčič, TV Slovenija
 • 1996Dosje J. K., r. Anton Tomašič, TV Slovenija in Timaro Productions
 • 1995 Rabljeva freska, r. Anton Tomašič, Timaro Productions
 • 1992 Gospodična Mary, r. Matjaž Klopčič, TV Slovenija
 • 1991 Pripovedke iz medenega cvetličnjaka, r. Božo Šprajc, TV Slovenija
 • 1990 Elsa; Umetni raj, r. Karpo Godina, Viba film Ljubljana
 • 1990 Decembrski dež, r. Božo Šprajc, Viba film Ljubljana in RTV Ljubljana
 • 1986 Kormoran, r. Anton Tomašič, Viba film Ljubljana

Režije

Prevodi

Scenografije

Kostumografije

Nagrade

Literatura

Zunanje povezave