Jernej Lorenci

Iz Geslo


Jernej Lorenci, foto: Tinkara Zupan/STA

Življenjepis

Jernej Lorenci se je rodil leta 1973 v Mariboru. V domačem gledališču je že v rani mladosti začel spoznavati prve oblike gledališke umetnosti, v srednješolskih letih pa je pod okriljem Mrtvega gledališča Maribor že režiral prve uprizoritve. V Dramskem studiu ga je Vili Ravnjak dokončno navdušil za gledališko umetnost. Po končani Prvi gimnaziji v Mariboru se je vpisal na študij režije na AGRFT v Ljubljani. Študiral je pod mentorskim vodstvom Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Leta 1996 je na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana postavil diplomsko uprizoritev Sofoklejeve Antigone, tri leta kasneje je z Antigono tudi diplomiral. Po diplomski uprizoritvi Sofoklejeve Antigone na AGRFT je režiral skorajda v vseh slovenskih gledališčih in tudi v tujini ter za svoje delo prejel veliko domačih in mednarodnih nagrad. Leta 1997 je bil med soustanovitelji Gledališke šole Prve gimnazije. Njegove režije so neizbrisno zaznamovale tako slovenski kot tudi mednarodni gledališki prostor.

Po študiju si je režijske izkušnje nabiral v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih, pa tudi na Reki, v Zagrebu, Trstu in Sarajevu. Prvič se je publiki Prešernovega gledališča Kranj »predstavil« z drzno uprizoritvijo kultnega besedila sodobnega britanskegadramatika Martina Crimpa Kako jemati njeno življenje (2011). Preizkusil se je kot umetniški vodja Mestnega gledališča Ptuj.
Za režijsko delo je prejel veliko pomembnih domačih in mednarodnih nagrad, med drugimi Borštnikovo nagrado in veliko nagrado festivala Zlati lev v Umagu za predstavo Razmadežna (SNG Drama Ljubljana, 2001), za predstavo Hrepenenje in smrt Sylvie Plath (Sarajevski vojni teater SARTR v koprodukciji z Društvom B-51 iz Ljubljane, 2003) nagrado občinstva za najboljšo predstavo Festivala Ex Ponto in nagrado za najboljšo predstavo leta 2003 v BiH po izboru gledaliških kritikov, teoretikov in teatrologov. Za režijo uprizoritve Ep o Gilgamešu (SMG Ljubljana, 2005) je Lorenci na 41. Borštnikovem srečanju prejel Borštnikovo nagrado na režijo, na Tednu slovenske drame leta 2006 pa je uprizoritev prejela Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev.
Leta 2006 je Lorenci postal asistent, leto kasneje pa docent za področje gledališke in radijske režije na AGRFT. Na Festivalu Borštnikovo srečanje je prejel Borštnikovo nagrado za režijo Ajshilove Oresteje (SNG Drama Ljubljana) in nagrado za najboljšo uprizoritev sezone 2008/2009 po mnenju kritikov in teatrologov Slovenije.

Profesionalni debi je Lorenci doživel v mariborski Drami z režijo Brechtovega Baala (1996), sledile so uprizoritve Evripidovih Bakhantk (1998), Molièrovega Namišljenega bolnika (2004) in No-iger Veter v vejah borov (2009). Za slednjo je Lorenci na 10. festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu prejel zlatega leva za režijo. V Operi in baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor je režiral glasbeno-scenski projekt Iz veka vekov (2006). Leta 2011 je na Mali oder postavil Zborovanje ptic.

Režije

Vloge v gledališču

Dramaturgije

Scenografije

Nagrade

Viri in literatura

  • PGK

Zunanje povezave