Matej Kejžar


Življenjepis

Matej Kejžar se je izobraževal na amsterdamski koreografski fakulteti SNDO in končal X-Group, podiplomski študij programa P.A.R.T.S. v Bruslju. Izobraževal se je tudi pri Trishi Brown v New Yorku. Od takrat deluje na področju uprizoritvenih umetnosti kot plesalec, koreograf in učitelj. Več let je bil član plesnega kolektiva Rosas Anne Terese De Keersmaeker.


Leta 1998 je v Plesnem Teatru Ljubljana predstavil svoj plesni prvenec z naslovom Distanca. Ustvaril je številne koreografije z različnimi produkcijskimi hišami npr.: Plesni Teater Ljubljana, SEAD, Cankarjev Dom, Exodos, Maska itd.


Kot pedagog in gostujoči koreograf Kejžar redno sodeluje z institucijami, kot so amsterdamski SNDO, salzbruški SEAD, dunajski ImpulsTanz, taiwanska TUNA, moskovski TSEH in singapurski Frontiere Dance Land.


Njegova dela so bila predstavljena po celem svetu, med drugim v Avstriji, Rusiji, Italiji, Indiji, Tajvanu, Španiji, Kitajski, Bolgariji, Srbiji, Hrvaški, Grčiji, Turčiji, Nizozemski, Poljski itd. Kejžar je tudi iniciator in avtor koncepta za niz plesno-umetniških festivalov Spider, Spider Expand!, Spider White in Spider Slang, ki od leta 2010 potekajo v šestih evropskih mestih: Lyonu, Berlinu, Atenah, Zagrebu, Bruslju in Ljubljani.


Med njegovimi koreografijami, ki jih ustvarja na vseh koncih sveta, zadnje čase najbolj izstopata predstava True Romance, v kateri nastopata Fernando Belfiore in Peter de Vuyst, ter Verbalizacijska trilogija predstav Hit, White in Rave.

Koreografije

Nagrade

Viri in literatura

  • Spletna stran PTL
  • Pekinpah

Zunanje povezave