Matija Solce


Življenjepis

Matija Solce je glasbenik (glasbeno-gledališka skupina Fekete Seretlek, duo Folkoholics, Ethno in Transit), režiser, lutkar in igralec. Je doktorski študent gledališke akademije DAMU v Pragi, oddelek za lutkovno in alternativno gledališče, kjer tudi pričenja s poučevanjem lutkovne animacije. S svojimi avtorskimi predstavami je že nekajkrat obšel svet in prejel več nagrad na mednarodnih lutkovnih festivalih, med drugim za izvedbo na nacionalnem bienalnem festivalu slovenskih lutkarjev v Kopru 2005, za najboljšo predstavo v celoti na zaključnem nacionalnem festivalu čeških lutkovnih gledališč v Chrudimu (Češka), na mednarodnem festivalu Mateřinka pa nagrado za inventivnost. V pregledu vseh čeških lutkovnih predstav v letu 2004 je predstava Male nočne zgodbe prišla v izbor treh najboljših uprizoritev v sezoni (za nagrado ERIK) in prejela najvišje priznanje mamut na mednarodnem tekmovanju študentov gledaliških akademij, leta 2007 nagrado na estonskem festivalu Treff in na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu, leta 2008 pa na festivalu v Subotici za igro. Kljub slovenskemu državljanstvu je bil skupaj s štirimi mladimi češkimi umetniki nominiran v kategoriji talent leta 2005 za najpomembnejše češko gledališko priznanje radok, v letu 2008 pa je prejel nagrado zlata ptica v kategoriji scenske umetnosti. Leta 2009 je prejel nagrado za režijo predstave Luknjakabaret na bienalu slovenskih lutkarjev. Leta 2010 je na festivalu Lutke v Ljubljani prejel posebno nagrado za predstavo Štirje muzikanti.


Ukvarja se tudi z organizacijo in vodenjem mednarodnih glasbenih delavnic (Etno Histria, Ethno Czech Republic), organizira in vodi gledališke delavnice za otroke in odrasle ter sodeluje z različnimi glasbeniki in drugimi umetniki po vsem svetu.

Režije

Nagrade

  • 2015 nagrada za najboljšo režijo na 8. bienalu ULU (Časoskop, LGMB in Mednarodni center lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor)
  • 2013 Nagrada 15. festivala Zlata paličica za inovativen avtorski pristop (Luknja, LGL)

Zunanje povezave