Matjaž Stopinšek


Življenjepis

Solo petje je začel študirati leta 1991 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Študij je nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredih Prof. Wolfgang Gamerith in Prof. Annemarie Zeller (solopetje), Prof. Gerhard Zeller (samospev), Prof. Karlheinz Donauer (oratorij) in Prof. Horst Zander (opera in opereta). Januarja 2003 je z odliko končal podiplomski študij, smer samospev in oratorij, in prejel nagrado univerze.

Redno sodeluje z obema slovenskima opernima hišama kakor tudi z gledališčem Bühne Baden in Lehar festival v Bad Ischl-u, kjer je v zadnjih letih upodobil čez 40 opernih in operetnih vlog: Pinkerton (Madama Butterfly), Franz Waldung (Renske nimfe), Don Narciso (Turek v Italiji), Florindo (Zvedave ženske), Don Jose (Carmen), Alfredo (Traviata), Ferrando (Cosi van tutte), Janez ('Zlatorog), Eisenstein (Netopir), Edwin (Kneginja čardaša), Prinz Sou Chong (Dežela smehljaja'), Danilo (Vesela vdova), Wether (Werther), Faust (Faust), Barinkay (Cigan baron), Zarewitsch (Zarewitsch), Herzog von Urbin , Caramello (Noč v Benetkah), Georg Dumenil (Der Opernball), Franjo (Gorenjski slavček), Sulejman (1001 noč), Ivan (Teharski plemiči) ...

Sodeluje pri izvedbah oratorijskih koncertov in maš kot npr.: Carmina Burana: C. Orff, Messiah: G.F.Händel, Jahreszeiten: J. Haydn, Magnificat: J. S. Bach, Requiem: W. A. Mozart, Te deum: A. Bruckner, Golgota: F. Martin itd., kakor tudi večerov samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij npr.: Schubert, Brahms, Schumann, Strauss, Debussy, Vilhar,Krek, Šivic, Vremšak, Lipovšek ...

Leta 2010 je debitiral z Münchenskimi simfoniki v Münchnu, kjer izvajal dela italijanskih skladateljev in na ponovno povabilo leta 2013 pod taktirko dirigenta Kena Davida Masura izvajal program z deli Giuseppe Verdija v filharmoniji am Gasteig. Kot solist je sodeloval pri izvedbi velikih vokalno-inštrumentalnih del v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, v Siriji, Madžarski in Sloveniji.

Leta 1999 je debitiral v ljubljanski Operi kot Caramello v opereti Johanna Straussa Noč v Benetkah. V sezoni 2003/2004 je postal stalni član ansambla solistov Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Vloge

Nagrade

Viri in literatura

  • Slovensko komorno glasbeno gledališče

Zunanje povezave