Miha Arh

Iz Geslo

Foto: Mankica Kranjec

Življenjepis

Miha Arh je dramski igralec in animator, ki je leta 2003 diplomiral z vlogo Moža v Obločnici, ki se rojeva I. Mraka in z vlogo Lazarja v Žabah G. Strniše na AGRFT Ljubljana. Za obe nalogi je leta 2000 prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Igral je v produkcijah Slovenskega mladinskega gledališča, Museuma, Mestnega gledališča Ptuj, Mini teatra, Škuc teatra in SNG Drame Maribor. Sledile so igrane vloge v lutkovnih predstavah Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer je od leta 2005 stalni član igralsko-animatorskega ansambla.

Po monodrami C. McPhersona Rum vodka v produkciji Mestnega gledališča Ptuj se je leta 2002 prvič zares srečal z lutko v predstavi Palček češkega režiserja P. Polaka (v produkciji Mini teatra). V letu 2004 je pol leta nabiral izkušnje kot član ansambla SNG Drama Maribor. Kot član ansambla v LGL je ustvaril številne vloge v predstavah, ki redno gostujejo na domačih in tujih odrih.

Za svoje delo je dobil več nagrad, med drugim Zlato piko za vlogo v Mary Poppins (koprodukcija SMG in LGL) in za vlogo v predstavi Palček (Mini teater), nagrado za igro in animacijo v predstavah Kabaretluknja (LGL) in Kralj prisluškuje P. Kusa (OPS! Zavod Ljubljana) na 5. bienalu Ustanove lutkovnih ustvarjalcev v Šmihelu v Avstriji in specialno nagrado žirije za zanimivo scensko postavitev ter inovativen stik z najmlajšim občinstvom v predstavi Štirje muzikanti na festivalu Lutke 2010.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

  • 2000 Vrtičkarji, TV nadaljevanka, r. Jure Pervanje, TV Slovenija
  • 2000 Peta hiša na levi, TV nadaljevanka, r. Franc Arko, TV Slovenija
  • 1999 Krt v vrtcu, TV kratki, r. Varja Močnik, UL AGRFT Ljubljana
  • 1983 Miha; Vsako jutro dobro jutro, TV film, r. Zoran Lesić, RTV Ljubljana

Vloge na radiu

Nagrade

Literatura

Zunanje povezave

Lutkovno gledališče Ljubljana